Povestea în două minute

Mașinile preferate ale românilor și cum au ajuns electricele să bată bătrânul diesel

Computer Hope Guy

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Piața auto din România este în creștere susținută în 2023, chiar și pe segmentul mașinilor electrice, dar nu e scutită de probleme. Românii rămân fideli acelorași mărci de mașini, însă a devenit vizibil avântul mașinilor electrice.

Pe de altă parte, producția auto locală pare că șchioapătă și nu contează foarte mult în UE, fiind ignorată, cu câteva excepții, de marii producători auto, dar și de producătorii de baterii pentru EV-uri, deveniți niște jucători foarte importanți în peisajul auto european, unde ținta pentru vânzarea exclusivă a mașinilor cu emisii zero este anul 2035.

„Piața auto din România a avut o evoluție bună în acest an, cele mai importante trenduri fiind creșterea gradului de electrificare și scăderea înregistrată de vânzările de mașini second hand. În schimb, pe partea de producție, deși s-a înregistrat o ușoară revenire în unele luni, previziunile pentru întreg anul nu sunt prea optimiste”, spune pentru Panorama Daniel Anghel, partener PwC.

 

România este singura piață dintre cele cinci cele mai importante din Europa Centrală (Polonia, Cehia, Ungaria, România, Slovacia), cu o creștere negativă prognozată pentru 2023, față de anul precedent, volumele de producție fiind proiectate să scadă cu 3,2% de la an la an, potrivit PwC Autofacts.

Dar, experții se așteaptă ca reluarea producției de vehicule comerciale ușoare, în 2023, să compenseze parțial pierderea rapidă a producției de automobile, provocată de pandemia de Covid. De altfel, unul dintre cele mai importante efecte din anii pandemiei pare să revină – scăderea aprovizionării cu semiconductori, deveniți indispensabili pentru producția auto.

Pe piața românească de vânzări de mașini noi, este deja evident că mașinile electrice au luat locul celor diesel. Mașinile care merg cu motorină scad în vânzări, iar electricele cresc, în primele opt luni ale anului 2023, față de perioada similară din 2022. Mașinile pe benzină scad și ele, însă rămân de departe lider de piață.

 

Românii preferă Dacia de nouă și Volkswagen SH

Piața românească de mașini noi e condusă de Dacia, cu Logan, un model mai degrabă ignorat în Occident, unde sunt preferate Sandero, a doua mașină vândută pe piața europeană. Al doilea loc e ocupat de SUV-ul Duster.

„Dacia este o marcă apreciată de consumatorii din Europa, care, dacă va continua să urmeze trendul de electrificare dat de piață și va lansa modele noi pe acest segment, se va menține în top și chiar va crește. De altfel, compania se așteaptă ca noul model, Bigster, să fie un succes. În același timp, vedem că electrificarea trece ușor, ușor de la segmentele premium, la cele cu prețuri reduse, determinată de cererea clienților”, explică Daniel Anghel, pentru Panorama.

Dacă Dacia va deveni după 2030 o marcă electrificată, deși costurile transformării sunt uriașe, poate ajunge un concurent cu greutate și pe piața mașinilor electrice, unde e deja activă cu Dacia Spring.

 

„În 2030, probabil vom vedea un grad ridicat de electrificare pe toate segmentele, cel mai mare fiind estimat pentru segmentul de mijloc. Estimările noastre arată că aproximativ 40% dintre toate vehiculele ușoare vor fi electrice până în 2030 și vor ajunge la o cotă de piață de 70% în 2040”, mai spune Anghel.

În perioada iulie-august 2023, au fost produse în România un număr de 58.829 autoturisme, o scădere de 4,5 % față de perioada similară din 2022, respectiv 61.634 unități. Dintre acestea, 32.381 unități au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni, iar 26.448 unități au fost produse de uzina Ford Otosan de la Craiova.

De asemenea, în primele opt luni din 2023, producția de autoturisme în România a atins volumul de 327.917 unități (204.541 Dacia + 123.376 Ford), o scădere de 0,75% față de aceeași lună din 2022.

La categoria second hand, situația e în scădere în ultimii ani, interesul pentru mașini la mâna a doua reducându-se și din cauza schimbărilor prognozate pe piață.

În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în august 2023 cifra de 26.370 unități, o scădere de 6% față de august 2022, potrivit ACAROM.

În primele opt luni din 2023, autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România au ajuns la valoarea de 176.028 unități, în scădere cu 17,5% față de perioada similară din 2022, respectiv 213.413 unități.

Cea mai căutată marcă second hand pentru români rămâne Volkswagen. Cei care nu au bani de mașină nouă merg în continuare pe modele cu o vechime mai ridicată decât media europeană.

Cu toate că durata medie de viață a unei mașini este estimată la 12 ani, majoritatea consumatorilor români încă optează pentru mașini cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. Românii au evidențiat o preferință pronunțată pentru acest segment, reprezentând 76% din totalul vânzărilor, cu aproape 5% mai mult decât anul precedent.

Astfel, în România și Lituania, consumatorii preferă mașinile cu o vechime de 15 ani, însumând 12,6%, respectiv 16,6% din total. În Republica Moldova, de exemplu, 11% din totalul vânzărilor au fost reprezentate de autovehiculele cu o vechime și mai mare – de 17 ani.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Răzvan Zamfir

În circa două decenii în presă, a  prins sfârșitul epocii pe hârtie a presei, dar și startul și evoluția presei online. La început, își scria articolele la mașina de scris și s-a bucurat de perioada romantică a presei, când „unicii” contau prea puțin, important era subiectul. Are în portofoliu nume precum Bursa, Capital, Business Cover - pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. A fost ziarist economic de la început și l-au pasionat dintotdeauna mai mult analizele, reportajele sau interviurile, în detrimentul știrilor. Este colaborator Panorama din februarie 2023.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x