Ciocnirea generațiilor

Chiar sunt tinerii Gen Z angajați „leneși cu pretenții mari”? În spatele unor stereotipuri care ne încurcă la muncă

Computer Hope Guy
Tinerii din Generația Z vor reprezenta o treime din forța de muncă până în 2025. Foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Gen Z va deveni, în curând, cea mai numeroasă generație care va lua „cu asalt” piața muncii, depășindu-i pe mileniali. Dar nu toți angajatorii sunt pregătiți pentru noul mod de lucru al tinerilor și de multe ori vedem ciocniri ale mentalităților. Ce se află dincolo de clișeul „tinerii nu vor să muncească” și cum se schimbă piața muncii datorită lor?

Suntem deja familiarizați cu etichetele care li se atribuie tinerilor atunci când intră în câmpul muncii: fie că nu vor să muncească, fie că au pretenții financiare prea mari. Totul ar putea fi rezumat mai bine prin celebra celebra replică a lui Kim Kardashian: „It seems like nobody wants to work these days” (în traducere: „se pare că nimeni nu mai vrea să muncească în zilele noastre”). Dar oare are dreptate?

„De bani avem nevoie”… dar și de școală

Născuți între finele anilor ‘90 și începutul anilor 2010, membrii Gen Z au intrat pe piața muncii într-o perioadă grea din punct de vedere economic, din cauza pandemiei și a războiului. Cu atât mai rău cu cât un studiu Deloitte arată că, pentru mai bine de un sfert dintre acești tineri, costul vieții de zi cu zi e principalul motiv de îngrijorare.

Valentin, în vârstă de 25 ani, este unul dintre ei. Pentru el, satisfacția financiară e unul dintre cele mai importante criterii în alegerea unui job, pentru că „de bani avem nevoie. Toate prețurile cresc continuu și nu facem față”. Din această cauză, a fost nevoit să schimbe tot felul de joburi de-a lungul timpului – de la vânzător de haine, agent de call center și până la reporter. Și, în multe situații, a trebuit să jongleze între muncă și facultate. 

El a povestit, pentru Panorama, cum, atunci când s-a angajat ca bucătar la un hotel de 5 stele din București, i s-a promis că va lucra în ture de noapte, lucru care îi permitea să-și vadă și de studii, dar să și aibă un venit. Însă promisiunea nu a mai devenit realitate, așa că a fost nevoit să demisioneze.

Valentin e doar o picătură în oceanul de tineri cărora le e greu să se împartă între muncă și facultate. Ana Călugăru, directoarea de comunicare a eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, întărește această realitate, din perspectiva angajatorilor. Un job part-time pare să fie un ghimpe în coasta multor manageri, care „se așteaptă ca studenții să se plieze pe programul lor”, și nu neapărat invers, spune ea.

Nici munca de acasă nu mai e o cerință pe care angajatorii vor să o audă de la angajații tineri. Tot Ana Călugăru vine cu explicația: 

„Deși poate, în mod general, sunt deschiși la munca remote, în ceea ce-i privește pe candidații foarte tineri, și-ar dori să vină la birou destul de mult, ceea ce este firesc. Pentru că dacă nu ai mai lucrat niciodată, este foarte greu să înveți meserie lucrând de la distanță”

Dincolo de sarcinile pe care le au de îndeplinit, ea ne-a vorbit despre importanța contactului cu mediul de lucru, cu echipa, lucruri care pot transforma minusurile invocate de angajatori în plusuri. Pot face ca un simplu student emoționat la început de drum să devină un adult sigur pe el, deschis în relație cu oamenii și receptiv la provocări.

În timp ce cuvântul „flexibilitate” încă pare să îi sperie pe angajatorii care vor oameni dedicați, zoomerilor le rămân două soluții: fie învață să facă slalom între studii și job, fie se angajează mai târziu, după terminarea facultății. 

Dacă sunteți din altă generație decât Gen Z, atunci alegerea poate să vi se pară bizară: șase din cei șapte tineri cu care am stat de vorbă au ales a doua variantă, pentru că, atunci când prima pare o corvoadă care îi destabilizează pe ambele planuri, școala rămâne o prioritate – atunci când e posibil. În cazul în care nu există și un minim confort financiar de acasă, jobul devine extrem de important. Odată ajunși în acest punct, apare o altă problemă: cea a salariului.

Meciul fără sfârșit: „pretenții” tinerilor vs așteptările șefilor

În timp ce Fundația Friedrich Ebert și Syndex România estimau, în septembrie 2024, că o persoană adultă are nevoie de minimum 3.972 de lei lunar pentru a supraviețui, platforma eJobs de comparare a salariilor (Salario) transmitea, în aceeași perioadă, că un salariu mediu net pentru o poziție entry-level pornește de la 3.500 de lei. 

este suma minimă necesară lunar pentru un adult

0 lei
suma de la care pornește salariul mediu net pentru entry-level
0 lei

Sursa: Fundația Friedrich Ebert și Syndex România

Sursa: Salario

Deși nu pare o diferență prea mare, nu trebuie să ignorăm două aspecte importante: există destule salarii entry-level mai mici de 3.500 de lei, iar realitatea descrisă de „coșul minim” e, de fapt, un stil de viață bazat pe subzistență.

Deși angajatorii îi critică dur pe cei din Generația Z pentru „pretențiile” lor ca, la fiecare început de lună, să găsească în cont mii bune de lei, în ciuda lipsei de experiență, aceștia par să nu mai ia în calcul aceeași lipsă de experiență și când vine vorba de așteptările pe care le au de la tineri. În timp ce negocierea salariului devine un joc de-a șoarecele și pisica, cerințele s-au adjudecat: managerii vor rezultate.

Însă tinerii din Generația Z cu care am stat de vorbă ne-au împărtășit că nu ai cum să fii dedicat și să te concentrezi pe performanță atunci când în frigider găsești doar zacuscă și proprietarul îți bate la ușă că nu ai plătit chiria.

Mingea a ajuns din nou în terenul angajatorilor. Printre ei se numără Dragoș Smeu, managerul general al agenției de marketing Mavericks. Noi l-am cunoscut la Leadership Academy (parte a programului Mindcraft Academy), acolo unde am aflat și că mai mult de jumătate din angajații lui sunt din Generația Z. Acesta vine cu o observație: în relația cu locul de muncă, cei aflați la început de drum nu trebuie să ia în calcul numai satisfacția financiară, ci și dezvoltarea profesională, pentru binele ambelor părți. 

„Uneori, e nevoie de timp ca să ajungi acolo. Discuțiile legate de carieră nu încep tot timpul de la care sunt cheltuielile pe care trebuie să le acopăr. Este și un cadru economic în care lucrezi și ar trebui să se conecteze la acel cadru economic. Sunt două părți care sunt prezente acolo, există angajatul și angajatorul. Poate angajatorul să ofere salariul pe care toată lumea și-l dorește, cât mai mult ș.a.m.d., dar nu o să poată să susțină lucrul acesta dacă nu are business suficient”

Problema apare atunci când experiența se adună lună de lună, iar bancnotele, nu. Astfel, povestea salariului devine un cerc vicios din care ambele părți au de învățat câte o lecție.

Însă avem și vești bune referitoare la discrepanța dintre așteptările și cererile fiecărei tabere, confirmate de specialiști: în ultimii ani, tinerii au demonstrat că simțul realității apare odată cu timpul. Acum că s-au lovit cu capul de perete, și-au mai domolit din așteptări și nu mai visează ca la început. Iar pretențiile „nerealiste” care îi speriau pe angajatori au devenit acum cereri justificate, prin prisma realităților economice. În plus, pe măsură ce tinerii capătă experiență, loialitatea lor trece și prin contul bancar, în cele mai multe cazuri.

„Și atunci, cum începi?”: problema pregătirii și a contactului cu piața

Un sondaj făcut în noiembrie 2024 de eJobs arată totuși că mai puțin de un sfert dintre angajatori se declară mulțumiți pe deplin de angajații lor din Generația Z. 

dintre angajatori se declară pe deplin mulțumiți de felul în care lucrează cu angajații din Gen Z
0 %

Sursa: eJobs, 2024

Iar dacă pe terenul negocierii salariului se pot găsi căi de mijloc, nemulțumirea angajatorilor pare să aibă legătură cu o altă problemă fundamentală atunci când Gen Z intră pe piața muncii: lipsa de pregătire. Școala pare să fie unul dintre factorii-cheie, susține și Adela, absolventă a Facultății de Electronică de la Universitatea Politehnica București, care, la 23 de ani, se chinuie să-și găsească locul de muncă potrivit.

Mulți ar crede că Politehnica îți garantează succesul profesional, percepție alimentată chiar și de câțiva profesori, care le spuneau atât Adelei, cât și colegilor ei, că angajatorii le vor bate la ușă încă de dinainte să-și termine studiile. Însă Adela pare să fie „excepția care face regula”.

După ani de „vânat” angajatori la târguri de joburi organizate de facultate și alte câteva luni de căutări pe cont propriu, se întreabă: „Unde sunt oamenii ăia care ne caută? Că eu îi caut pe ei, dar ei nu ne caută pe noi”.

Tot ce a realizat, de fapt, în acest timp, e că în nișa pe care și-o dorește și în care și-a pus bazele la facultate, nu există posturi entry-level. Am întrebat-o: „Și atunci, cum începi?”, iar tot ce a putut să ne răspundă, râzând stânjenită de ridicolul situației, a fost: „Asta mă întreb și eu”.

În schimb, Ilinca nu a ieșit încă de pe băncile facultății. Studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în București, reușește să găsească o explicație echilibrată pentru dezechilibrul dintre școală și viața reală: 

„În momentul ăsta, cerințele de viață, părerea mea, sunt destul de mari comparativ cu ce învățăm în facultate, în liceu. Cumva mi se pare că toată partea asta de studii, liceu plus partea de studii academice și studii superioare, nu e adaptată chiar atât de mult comparativ cu cerințele și cum funcționează piața muncii în momentul de față. Și probabil de asta suntem considerați și catalogați că nu vrem să muncim. Eu cred că, de fapt, nu suntem pregătiți nici din punct de vedere emoțional, cât și ca capacități și competențe”.

Sondajul realizat de eJobs arată că angajatorii îi depunctează pe tineri pentru lipsa abilităților de comunicare, gândire critică, multitasking sau adaptare. Aceste aspecte nu sunt surprinzătoare dacă luăm în calcul lipsa de pregătire despre care vorbeam, dar și pandemia sau războiul, care au lovit tare în psihicul fiecăruia, izolându-i de prieteni și colegi și sporindu-le anxietatea.

Ce te faci însă când lovești în psihicul unui om încă în formare?

Gen Z, față în față cu managerul toxic

Adina, o tânără de 25 de ani, a rămas cu un gust amar după primul ei job la o agenție de publicitate, când primea, fără veste, jumătate din salariu pe Revolut, când era nevoită să care bidoane pentru dozatorul de apă până în birou, dar, mai ales, când orice idee nouă îi era refuzată de un manager neîncrezător, care o dezarma: 

„De multe ori, eram tratați ca niște oameni care nu știu, de fapt, să-și facă jobul, de multe ori mă întrebam de ce m-au mai angajat pe mine să fac acest job, pentru că, clar, șefii mei, care erau o generație-două peste mine, credeau că știu mai bine decât mine”.

Și Andreea*, o tânără de 22 de ani care lucrează în învățământ de un an, spune că o deranjează „infantilizarea” și faptul că primește sarcini în plus doar pentru că e tânără și poate munci. Nu și-a căutat activ un alt loc de muncă, fiindcă e de părere că în toate școlile se va lovi de aceeași atitudine.

În timp ce angajatorii cotează performanța tinerilor sub medie, nu ar trebui să fie un secret faptul că era „managerului toxic” încă nu s-a încheiat – realitate pe care o confirmă și Ana Călugăru: „Sunt companii mici sau angajatori, unii poate chiar nu neapărat de încredere, care oferă salarii foarte, foarte mici sau care, mă rog, cumva poate profită de poziția lor de putere în relație cu un candidat care nu are deloc experiență. (…) nu o să spună nimeni chestia asta niciodată, dar știm că se întâmplă.”

Fără să ne gândim neapărat la cazurile extreme și izolate despre care ne-a vorbit Ana Călugăru, sunt exemple asemănătoare celor menționate care ne arată că încă există mulți angajatori care mai au de lucru la corectitudinea față de angajații lor tineri.

„Generația snowflake” updated?

Ana Călugăru explică, din experiența ei de lucru cu angajații și angajatorii, că tinerii trebuie „permanent pampered, ocrotiți, așa, ținuți ca într-un glob de sticlă, învățați, protejați” și că nicio companie nu are resursele necesare pentru a umple aceste goluri, bazate fix pe lipsa de pregătire emoțională despre care vorbeam.

Într-adevăr, e o realitate că Generația Z caută apreciere la locul de muncă. Însă cât de ușor poate această constatare să se transforme într-o etichetă nesănătoasă?

Adina și Andreea* ne-au povestit că reticența angajatorilor față de potențialul lor le-a afectat parcursul profesional. Totodată, Adina a remarcat cum i se reamintea de nenumărate ori de o greșeală pe care o făcuse, poate, cu luni în urmă. În schimb, indiferența își făcea imediat simțită prezența în momentele în care își îndeplinea sarcinile cu brio.

În acest caz, nici pe departe izolat, problema nu pare să fie neapărat legată de dorința tinerilor de a fi ocrotiți, ci de lipsa unui tratament corect, lipsit de prejudecăți. Prejudecăți care, în trecut, i-au catalogat pe mileniali drept „generația snowflake”: cei care se ofensează ușor. Cu alte cuvinte, tinerii își doresc, dincolo de apreciere, ca managerii să dea deoparte etichetele și să îi lase să se dezvolte așa cum știu ei mai bine.

Ciocnirea generațiilor: a munci ca să trăiești sau a trăi ca să muncești?

Tinerii sunt a doua cea mai activă categorie de vârstă în ceea ce privește numărul de aplicări, potrivit eJobs. Cu 2,8 din 11 milioane de candidaturi în 2024, Gen Z mușcă încrezătoare din marea de oportunități.

Valentin, pune, de fapt, punctul pe „i”: „Dacă vrei să muncești, pe cât ar fi, nu există să nu găsești să muncești”. Și atunci, unde apare, mai exact, ciocnirea între generații?

Tot el vine cu un răspuns „ei (n.r. oamenii din generațiile de dinainte) sunt învățați cu niște rigori, cu niște lucruri care nouă ni se par nejustificate sau noi căutăm să ne eficientizăm procesul de muncă, căutăm să muncim mai puțin și mai eficient decât să stăm să urmăm niște pași”.

În plus, preocuparea Generației Z pentru sănătatea mintală nu se aliniază cu așa-numita „cultură a sacrificiului”, adoptată de generațiile anterioare, în care munca tronează sfidător peste toate celelalte aspecte ale vieții. Orele petrecute peste program, un mediu toxic sau salariile mici sunt lucruri pe care părinții sau bunicii lor le-au acceptat, cu speranța unei vieți mai bune, de multe ori în lipsa alternativelor, înlocuită cu zicala: „nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”.

Și Daria, o tânără care studiază publicitatea la Universitatea din București, a remarcat că se raportează diferit față de părinții ei atunci când vine vorba despre atitudinea față de muncă. Mama ei, spre exemplu, își petrece mare parte din timp la birou, iar când ajunge acasă, continuă să rezolve problemele de la job, apel după apel. „Eu o văd ca pe o închisoare chestia asta. Nu mi-o doresc”, spune tânăra.

Ca mulți alți membri ai Generației Z, Daria și-a dat seama de ceea ce specialiștii în sănătate încearcă să ne transmită de ani buni. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că orele lungi de muncă, șefii autoritari, salariile prea mici sau multe alte nereguli la locul de muncă reprezintă factori de risc pentru bunăstarea psihică. Ba mai mult, lipsa echilibrului dintre viața profesională și cea personală este o cauză frecventă a sindromului burnout (epuizare cronică), potrivit centrului de psihoterapie ID Therapy.

Cum schimbă Gen Z piața muncii: Campionatul de zacuscă și un model de relație angajat-angajator care funcționează

Pentru că nu puțini sunt tinerii care refuză să mai accepte lucruri incorecte, volatilitatea lor pe piața muncii e ridicată. Iar asta vine la pachet și cu schimbări în bine, pentru că angajatorilor le rămân două soluții: se pregătesc pentru o bază de angajați în permanentă schimbare sau vin cu soluții concrete în sprijinul tinerilor – tineri la care găsesc și calități, conform eJobs. Printre ele se numără ușurința cu care folosesc tool-urile din social media, curajul, ritmul rapid în care acumulează informații noi, sau spiritul antreprenorial.

Pornind de la aceste calități, la care înclină să adauge dorința de a încerca și nivelul de informare, Dragoș Smeu, antreprenorul cu mulți Gen Z în rândul angajaților, ne-a povestit cum a încercat să creeze legături între cele două tabere, prin lucruri care nu țin neapărat de muncă.

Ne-a vorbit despre cum, în pauză, el și angajații dezbat tot felul de subiecte care nu au legătură nici cu clienții și nici cu generațiile, dar și despre organizarea „Campionatului Național de Zacuscă”, în urma căruia a observat câte perspective diferite oferă un fel de mâncare: de la borcanul din pachetul de la mama care amintește de lipsurile studenției până la nostalgia preparatului preferat din copilărie. 

„La fel suntem și noi, cred, ca oameni. Suntem personalități diferite și e foarte important să nu fim cu toți încadrați într-o categorie de zacuscă, ci fiecare zacuscă este diferită, fiecare om este diferit și are valori, are responsabilități, așteptări, aspirații diferite și e perfect normal”

Pe lângă zacuscă și discuțiile din pauze, Dragoș Smeu a pus în aplicare programe de onboarding și planuri de carieră, adaptate așteptărilor tinerilor.

Cu alte cuvinte, oricine se angajează la Mavericks trece prin mai multe etape până capătă independența, beneficiile și responsabilitățile unui angajat standard. Iar la interviul de angajare îi este prezentat, în termeni concreți, felul în care poate evolua într-un an, în doi ani sau chiar mai mult, în agenție.

Astfel, Dragoș Smeu e de părere că totul se va rezuma la cât de pasionat și de ambițios e angajatul respectiv. 

Dincolo de aceste două soluții, ne-a vorbit despre cum departamentul de resurse umane trebuie să iasă din rutina contractelor și a fluturașilor de salariu, în favoarea unui dialog cu angajatul, dar și să dezvolte zona de recrutare, astfel încât să angajeze oameni cât mai potriviți.

În plus, opțiunea de flexibilitate pe care o oferă ar putea fi mai eficientă dacă mediul academic și cel de business ar comunica în favoarea studenților, spune el. 

Perspectiva lui Dragoș Smeu ne dă tuturor o lecție despre importanța demitizării Generației Z. Ne arată cum înțelegerea, lipsa prejudecăților, acordarea de oportunități și transparența, puse față-n față cu un tânăr pasionat, care știe să-și pună în evidență calitățile, pot face relația angajat-angajator să meargă ca unsă. Și chiar dacă schimbarea de paradigmă e abia la început în România, există, totuși, o înclinație a pieței de a crea punți la locul de muncă între alte generații și Generația Z.

 

*numele a fost schimbat pentru protejarea identității la locul de muncă

Articol editat de Cristina Dobreanu și Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Rozalia Bratu

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2023, iar din 2021 este reporter la Știrile PRO TV, unde a scris și relatat despre cele mai nefericite, dar uneori și fericite evenimente de noapte din București. A contribuit, de asemenea, la proiectul „Catedra de Abuz” al RISE Project, dar și la primul număr al revistei asociației feministe „Iele-Sânziene”. Fiindcă politica e plăcerea ei (ne)vinovată, a participat la programe de training la Parlamentul României și cel European.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
7 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x