CONȚINUT SPONSORIZAT

Un București locuibil începe cu zona ta. Oamenii care își transformă comunitatea și ne fac să redescoperim Capitala

Susținut de

Computer Hope Guy

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

În București, tot mai mulți oameni își dedică timpul pentru a îmbunătăți comunitățile în care trăiesc, în special prin renovarea scărilor de bloc și amenajarea grădinilor din jur. 

Organizează evenimente, plantează flori, curăță gunoaie și intervin atunci când arborii sunt tăiați fără avize – cu fiecare astfel de inițiativă, transformă spațiile din jur în locuri mai prietenoase. Pentru că, uneori, multe schimbări mici au forța unei transformări mari, dacă avem viziunea să le sprijinim.

Ei se organizează în grupuri civice care sunt tot mai importante pentru viitorul orașului, întrucât probleme de mediu precum calitatea aerului, managementul deșeurilor și lipsa spațiilor verzi afectează tot mai mulți locuitori. 

Deși peste 50% dintre bucureșteni sunt nemulțumiți de starea mediului, mai puțin de un sfert se implică activ în rezolvarea problemelor, conform unui sondaj realizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, la inițiativa Fundației Comunitare București (FCB), ca parte a programului În ZONA TA.

Proiectul În ZONA TA este dezvoltat de Platforma de mediu pentru București, inițiată de FCB alături de ING Bank România. Prin acesta, 750.000 de euro sunt investiți, în decurs de doi ani, în proiecte civice pentru rezolvarea unor probleme de mediu din comunitate. Finanțarea vine atât sub formă de granturi, cât și prin incubatoare de proiecte, mentorat și acces la specialiști. 

Astfel, proiecte din 42 de microcomunități din Capitală primesc, în următorii ani, până la 15.000 de euro fiecare pentru rezolvarea unor probleme de mediu legate de poluare, gestionarea deșeurilor sau spații verzi neamenajate. Primele zece proiecte câștigătoare, care includ amenajarea grădinilor de bloc, panouri solare, parcări pentru biciclete și spații de colectare separată, subliniază nevoia urgentă de astfel de soluții într-un oraș afectat de poluare și haos urban.

pentru proiectul „În ZONA TA”
0
de microcomunități
0

Vă prezentăm câteva dintre ele, obstacolele care-i încearcă pe participanți și lecțiile învățate. Cu toții ne învață că, până să așteptăm schimbările mari, reforma vieții urbane se face și cu picătura, în comunitate.

Bucureștiul e în căutarea unui management unitar al spațiilor verzi 

Înainte de a ne afunda în munca de la firul ierbii, știm că Bucureștiul are nevoie de un management unitar al spațiilor verzi și acvatice, după cum arată și raportul din 2022 despre starea mediului în București, realizat de Platforma de Mediu. Platforma, proiect dezvoltat de Fundația Comunitară București, sprijină inițiative cetățenești care îmbunătățesc starea ecologică și dezvoltă comunități locale. 

Ultima inventariere a spațiului verde din Capitală, realizată în 2011, a arătat că există mult mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor decât standardele naționale (sub 8 mp, față de 26 mp, cât ar trebui). De atunci, multe dintre aceste spații au fost betonate sau distruse. O actualizare a acestui inventar, cu ajutorul unor aplicații dedicate, ar permite monitorizarea stării arborilor, extrem de stresați de poluarea și vibrațiile urbane.

Bogdan Mihalache, peisagist, explică faptul că arborii din oraș suportă un stres mult mai mare decât cei care cresc natural și că intervențiile frecvente, fără consultarea specialiștilor, agravează problema. „Trebuie să-i lăsăm să se dezvolte cu intervenții minime”, subliniază el, însă, înainte de toate, „trebuie să știi ce ai, ca să știi ce gestionezi”.

Grădinile blocurilor din București: suprafețe importante de spațiu verde, dar adesea neglijate

În lipsa unei mișcări coagulate pe inventarierea spațiului verde – care ar permite, mai apoi, intervenții mai eficiente la nivel de oraș, cartierele și-au luat „soarta-n mâini” și au început să facă lucruri de jos în sus, să se organizeze în grupuri civice, ONG-uri sau rețele de specialiști care colaborează cu cetățenii, dar și cu autoritățile locale. 

Multe dintre spațiile verzi ale blocurilor sunt, însă, fie uitate, fie îngrijite doar de câțiva pensionari de la parter. Chiar și când locuitorii doresc să le transforme, lipsa colaborării din partea autorităților reprezintă un obstacol major.

Acest lucru s-a întâmplat și în cazul proiectului „Bucureștii Verzi și Noi”, câștigător în programul „În ZONA TA”, unde Grupul de Inițiativă Spații Verzi Sănătoase, prin Asociația Aspire to Change, format din mai mulți oameni care-și doresc conservarea naturii, nu a putut semna un protocol pe termen lung cu Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1 pentru amenajarea unei pajiști cu plante perene. Asta din cauză că niciunul dintre membrii grupului nu avea buletinul înregistrat în sectorul respectiv.

Bogdan Mihalache, peisagist implicat în proiect, rămâne totuși optimist și spune că avizele pentru mici plantări și amenajări sunt mai ușor de obținut, iar echipa caută soluții pentru a avansa, după ce nici conducerea blocului din apropiere nu a vrut să semneze acest protocol, evitând implicarea directă.

Într-unul dintre evenimente, peisagistul Bogdan Mihalache a povestit pe traseu despre viața complexă și fascinantă a arborilor, arbuştilor şi a plantelor erbacee din oraşe. Câțiva copii și adulți din patrula eco, parte a comunității proiectului „Bucureștii verzi și Noi, au explorat parcul Bazilescu și au descoperit cât de bogată și interesantă este natura urbană. Sursa foto: Spații Verzi Sănătoase

Una dintre inițiativele viitoare este lansarea unui îndrumar pentru gestionarea spațiilor verzi, adică un ghid simplificat, destinat autorităților și lucrătorilor ADP, pentru a clarifica standarde de întreținere, precum și o masă rotundă, în noiembrie. Aici ar urma să se adune atât autorități locale, cât și specialiști și cetățeni, care să poată dialoga despre bunele practici. 

Mihalache subliniază că, adesea, și dacă protocoalele ar exista, muncitorii ADP nu sunt la curent cu ele sau cu plantările recente, ceea ce duce la probleme în gestionarea uniformă a spațiilor verzi. Plus că în mentalul colectiv frunze pe jos înseamnă mizerie, iar dacă mizeria ar persista, ar părea că ADP nu își face treaba.

Acesta este și unul dintre miturile pe care peisagistul își dorește să le elimine: nu ar trebui să strângem frunzele din grădini sau parcuri. „Ele reprezintă hrana arborilor respectivi,” explică Mihalache. Frunzele conțin zaharuri esențiale pentru arbori, mai ales în perioade de stres. Materialul vegetal descompus hrănește microfauna din sol și îmbunătățește sănătatea lui. Strângerea frunzelor, pe de altă parte, privează solul de nutrienți și agravează compactarea lui, ceea ce afectează negativ ecosistemul.

Soluțiile verzi trebuie încurajate și folosite și în spațiile publice

Raportul de mediu arată și că spațiile verzi publice din București sunt folosite prea puțin, o problemă care o preocupă și pe Cătălina Bolozan, mediator cultural și inițiatoarea proiectului „Grădina Comunitară, de la Muzeul Național al Hărților”, un alt proiect câștigător în programul „În ZONA TA”, inițiat de Club Clorofila, prin Asociația Alte Abilități. Prin acesta, vrea să transforme grădina muzeului într-un loc de relaxare și socializare, aducând plante native și organizând ateliere de grădinărit. Ideal, îngrijirea spațiului va fi făcută organic în viitor, cu ajutorul voluntarilor.

Cătălina spune că se simte privilegiată pentru că a crescut cu o grădină în Ploiești, a mâncat legume din acea grădină și și-a dezvoltat o relație sănătoasă cu natura. Drept dovadă,  petrece zilnic undeva la câteva ore afară. Vorbește despre lipsa spațiilor verzi din București sau a accesului la cele care există. Le compară cu abundența acestora din Londra, unde a locuit și lucrat mai mulți ani.

La deschiderea grădinii comunitare de la Muzeul Hărților, au participat 40 de oameni. Unii au venit de departe chiar, deși fusese ziua cu notificări fără sfârșit despre venirea ciclonului, ceea ce a arătat dorința bucureștenilor de a se reconecta cu natura. „Oamenii erau relaxați – deși telefoanele tot sunau cu alerte, nu se temeau de natură”, spune Cătălina. Au vorbit despre ce relație are fiecare cu natura. Un participant se bucura că îngrijea un ficus de 12 ani. 

Grădina comunitară s-a deschis în ultima duminică din septembrie, la Muzeul Hărților, cu evenimentul „Împreună în Grădină”, prin care a avut loc o plimbare ghidată și un atelier. Sursa foto: Club Clorofila

Ea speră ca pe viitor să creeze o mișcare civică ce îmbină natura, ecologia și sănătatea mintală, pentru că oamenii nu înțeleg pe deplin beneficiile spațiilor verzi. Proiectele bine concepute, cu panouri care explică impactul pozitiv al naturii asupra sănătății, spre exemplu, pot face comunitatea să se simtă invitată, identificată cu un anumit spațiu verde și dornică, apoi, să se implice.

Cătălina vrea, mai presus de toate, să facă accesibile curțile instituțiilor publice și să le transforme în spații comunitare, asemenea modelului Horniman Museum and Gardens, din Londra (care și-au adăugat recent în oferta culturală și partea de „gardens”, reflectând nevoile comunității).

„Am crescut cu ideea că grădinile instituțiilor publice sunt deschise tuturor și că sunt pline de oameni la prânz. Îmi doresc să generez (și în București – n.r.) o mișcare civică prin care oamenii să înțeleagă că aceste spații le aparțin, că există pentru a deservi comunitatea, în toată diversitatea ei”, spune curatoarea. În București, ea a simțit mereu că spațiile verzi ale instituțiilor publice sunt complet nefolosite, dar are deja în minte următoarea grădină în care i-ar plăcea să intervină.

Într-un bloc e valoros să știi cui poți cere ajutorul

Când te întorci dintr-o grădină sau parc public, însă, contează și cum arată curtea de acasă. Cel puțin pentru unii. Adina Manta, sociolog și membră a Grupului Plevnei Civic, povestește cum au transformat câțiva locatari curtea blocului de pe Calea Plevnei 44 într-un hub comunitar verde, unde oamenii se salută și se simt bine împreună, un lucru tot mai rar într-un București în care toată lumea e pe grabă.

Proiectul „Ia un loc la tine în bloc”, câștigător și el în programul „În ZONA TA”, a transformat o grădină nefolosită de 300 de metri pătrați într-un spațiu verde plin de viață, umbrit de patru tei.

Cu ajutorul unei peisagiste, au gândit o grădină minerală de umbră, care să-i aducă pe oameni împreună. Pregătirea terenului a fost o muncă grea, care a implicat săpat, dat cu îngrășământ și strâns deșeuri. Dar, pe lângă grădinărit, comunitatea a populat curtea și cu spectacole de teatru și operă, profitând de talentele și rețelele artiștilor din bloc.

Grupul Civic de pe Calea Plevnei se adună deopotrovă la evenimente culturale în grădina blocului – spectacole de teatru sau operă, dar și la muncă – curățat grădina și pregătit pentru plante noi sau curățat zidul ce delimitează o parte a blocului. Sursa foto: Plevnei Civic

După unul dintre spectacole, o vecină în vârstă le-a mulțumit cu o cutie de bomboane, spunând că s-a bucurat de la geam de ceva ce nu mai trăise din tinerețe. Tot mai mulți bucureșteni s-au implicat treptat în activități, iar când au renovat un zid delimitator al curții,  12 locatari au terminat toată treaba în doar șase ore – unde grupul se gândea că vor trebui să se întindă pe mai multe sesiuni disparate. La final, o vecină a coborât cu farfurii și i-a răsplătit cu tocană și murături.

Curtea de pe Plevnei 44 a devenit un spațiu în care oamenii din comunitate nu doar că se cunosc și se salută. Știu cui să ceară o bormașină sau o cană de ulei sau cine e electrician și poate trage niște fire. Adina subliniază că relațiile de succes implică compromisuri. Cea mai mare lecție a fost că nu totul trebuie să fie după gusturile tale – dacă nu toată lumea vrea bănci verzi, e OK și altă culoare.

Drumul la bloc e pavat și cu neîncredere între locatari

Nu toți au vecini deschiși ca pe Plevnei. Membrele Grupului „Acasă la Unirii” – Monica, Alina și Laura – s-au confruntat cu dificultăți în a-i convinge pe cei din bloc să accepte amenajarea unei terase verzi pe acoperișul de la Scara 2 a unui imobil din centrul orașului.

„În jurul blocului nu există niciun petec de pământ, doar mașini parcate și beton, nimic care să invite la socializare”, explică Monica. Deși planul a fost realizat de un peisagist și aprobat de un inginer structurist, temerile unor locatari privind infiltrațiile de apă și rezistența plantelor au dus la respingerea inițiativei.

Monica, Alina și Laura, deși dezamăgite, caută acum alte soluții pentru a revitaliza spațiul, dar „e greu să faci ceva doar de dragul de a face, când știi că nevoia reală era alta”, spune Monica. De asemenea, ele observă că zona Unirii este mai funcțională decât comunitară, cu apartamente goale, închiriate către firme sau folosite pentru Airbnb, oameni care se gândesc să plece. Toate fac mai dificilă interacțiunea între locatari.

Grupul civic Acasă la Unirii adunându-se cu membrii noi și povestind despre planurile peisagistice de amenajare a teraselor de la cele două scări. Sursă foto: Acasă la Înălțime

„Zona devine un pic dezumanizată și oamenii s-au obișnuit să nu aibă interacțiuni”, spune Monica. Vecinele observă că neîncrederea generală unor colocatari vine și din cauză că Monica este chiriașă. Un semn că poate pleca oricând din bloc, că nu o leagă ceva de locul acela. Astfel că nu primează neapărat că vrei să înfrumusețezi un spațiu comun, ci faptul că nu pare statornică.

În timp, fetele speră ca oamenii de la Scara 1 să fie mai receptivi la amenajarea terasei și merg mai departe cu instalarea unor panouri solare pentru nevoile comune din bloc, cu amenajarea unor plante cățărătoare pe fațada acestuia și cu discuțiile între locatari pentru amenajarea unei terase la cealaltă scară a blocului (Scara 1). 

Schimbarea nu vine peste noapte – e nevoie de pași constanți și de răbdare

Când te gândești să lupți pentru ceva 10-15 ani, cum au făcut cei de la grupul Favorit sau cei care au înființat Parcul Natural Văcărești, spre exemplu, pare mult timp. Cine are atâta vreme să aștepte ca să producă schimbarea? Ca societate, nu mai avem răbdare, spune Cătălina Bolozan, coordonatoarea grădinii comunitare din Muzeul Hărților, „și de asta avem cel mai mult nevoie”.

Da, faptul că protestăm pentru o bucată de parc I.O.R. retrocedată, după care pare că nu se mișcă nimic pe moment poate fi frustrant. Dar mișcarea crește în timp, subliniază ea, și energiile din acele grupuri și colaborările care se nasc uneori sunt incomparabile și necesare. La fel cum sunt și mișcările dintre câțiva vecini, la o scară de bloc. Membrii grupurilor civice câștigătoare în proiectul „În ZONA TA” ies deja cu o sumedenie de lecții pentru oricine se gândește să facă ceva frumos la scara lui: 

  • La bloc, nu e doar despre tine, gusturile și nevoile trebuie agreate cu toți locatarii (sau măcar cu administrația blocului).
  • Trebuie găsit un echilibru între muncă și socializare. Dacă-i chemi pe oameni doar la plantat, săpat sau strâns gunoaie, s-ar putea să se facă nevăzuți, dar trebuie să-i îmbii, să-i ademenești și să asiguri acest echilibru între distracție și treabă.
  • Mergi „la sigur” și fii fără așteptări. Ca să te asiguri că proiectele pe care le visezi au șanse mai mari să fie susținute, bagă-te în comitetul de conducere al administrației, mergi frecvent la întâlniri, câștigă încrederea „conducerii” în primul rând și chiar când te apuci de ceva, nu te aștepta din prima la susținere sau aprecieri. Oamenii sunt mereu pe fugă, nu au timp, nu te cunosc.
  • Nu trebuie să fii specialist – Nu e obligatoriu să te pricepi la electrice sau sanitare sau să să vrei să dai cu dalta și ciocanul ca să fii un vecin bun. Poți contribui cu o gustare, o cafea sau o vorbă bună. Sau cu întrebarea: „De ce mai aveți nevoie?” 
  • Lucrurile trebuie să meargă de la sine. Dacă, în timp, oamenii vor avea grijă organic de grădină, de scară, de evenimente, de orice încerci să creezi, înseamnă că ai construit o comunitate. Dacă trebuie să tragi de oameni sau să te chinui cu „ture” într-un excel, ceva nu merge încă, iar oamenii nu și-au însușit spațiul. 

Printre proiectele câștigătoare „În ZONA TA”, care vor să facă Bucureștiul mai primitor, se numără:

    • Verde concret/e, prin care curtea interioară a Blocului Wilson – clădire simbol din București – va fi transformată de Grupul de Inițiativă Civică Wilson într-o grădină comunitară, care va include o parcare pentru biciclete, precum și sesiuni de plantare și pictură alături de locatari.
    • „Redăm grădina comunității”, proiect desfășurat de ConstantinIDE.I.civice, va transforma grădina blocului din Strada General Constantinide 1 și ghenele de colectare separată a deșeurilor într-un mediu sigur și curat.
    • „Regenerare grădini urbane Bloc 11” este o inițiativă prin care membrii Grupului de inițiativă Mihalache CIVIC vor planta arbuști și flori în jurul blocului și vor instala sisteme de irigare eficiente, în colaborare cu ADP Sector 1.
    • Grădina Revoluției, prin care Asociația Străzi pentru Oameni caută soluții pentru un spațiu neglijat, folosit ca parcare, din Piața Revoluției. În următoarele luni, membrii comunității locale – în colaborare cu o echipă de urbaniști – vor transforma acest loc într-un spațiu de socializare și relaxare, inclusiv pentru skateri. 
    • „Grădina din Grădiniță”, proiect al Asociației Inovații Durabile Pentru Europa (Long-lasting Innovations For Europe LIFE), propune crearea unei grădini pedagogice la Grădinița 232 din zona Theodor Pallady. Astfel, copiii, părinții și profesorii se vor întâlni constant într-un cadru de învățare și explorare.
    • „Panait Cerna Verde” este un proiect prin care Grupul de inițiativă Bloc M57 va reabilita spațiul verde din jurul blocului (în zona Nerva Traian) prin plantarea de arbori, flori și alte plante diverse, cu implicarea activă a locatarilor, pe termen lung.

Viitor: Nevoia de coaliții civice în Capitală

Dincolo de toate micro-universurile necesare, create deja în cartierele bucureștene prin grupurile civice, e nevoie de o coalizare viitoare a acestora, observă unii dintre membrii lor.

În ciuda grădinilor proprii, vedem tot mai mult beton în Capitală, arbori în stare critică sau spații verzi care au valoare pentru comunitate, dar încă par ale nimănui. Asistăm la dispute între Primăria Generală și cele de sector, ceea ce naște tot mai multă neîncredere în cetățeni că se pot face lucruri „împreună”. Nu mai vorbim de noxe, de zgomot, de deșeuri, de ape secate, spețe care se bat pe lista de urgențe climatice pe insulele noastre de căldură. Putem să-i spunem cum vrem – rețea, federație – știm doar că vocile cetățenilor au nevoie să se audă organizat și dincolo de colțul blocului, se aude din aceste grupuri civice.

Blocurile sunt importante, sunt primul pas. Însă după ce ieșim din bloc, locuim în București. 


Articol susținut de Fundația Comunitară București și de ING Bank România.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Anca Iosif

Anca Iosif e reporter de peste opt ani. Mare parte din această perioadă, a scris la DoRLead și Școala9. În ultimii ani, s-a concentrat pe subiecte de mediu. Abia se încheie primul ei an de freelancing, în care a trimis bilunar și newsletterul dedicat naturii, Re:Mediu


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x