POVESTEA ÎN DOUĂ MINUTE

Există viață dincolo de Netflix? Serviciile de streaming din România, cu plusuri și minusuri

Computer Hope Guy
Netflix nu ne mai lasă să împărțim abonamentele. Ce opțiuni avem? Foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Decizia Netflix de a nu mai permite utilizatorilor să-și împartă abonamentul cu persoane din afara locuinței a stârnit multe controverse. Când tragi însă linie, realitatea e că dacă ești nemulțumit de oferta Netflix sau de politicile sale comerciale, ai la dispoziție din ce în ce mai multe variante.

Asta e adevărat și în România unde, în afară de Netflix și platforme autohtone ale unor televiziuni, precum AntenaPlay sau Voyo, ai la dispoziție HBO Max, Amazon Prime Video, Disney+ și Sky Showtime. Dar cât costă fiecare, cum merge interfața și ce conținut oferă?

NETFLIX

Costuri:

 • Abonament Basic: 4,99 euro/lună (format HD 720p, poți viziona pe un singur dispozitiv în același timp)
 • Abonament Standard: 9,99 euro/lună (format FULL HD 1080p, poți viziona pe două dispozitive în același timp, poți să adaugi pentru 2,99 euro de persoană și utilizatori din afara locuinței)
 • Abonament Premium: 11,99 euro/lună (format 4K, poți viziona pe patru dispozitive în același timp, poți să adaugi pentru 2,99 euro de persoană și utilizatori din afara locuinței)

Interfață:

Chiar dacă Netflix a introdus această regulă nouă, care nu e tocmai populară, până la urmă realitatea este că platforma rămâne una cu destule avantaje pentru consumatori. Interfața Netflix e cea mai user friendly, atât aplicațiile de telefon, tabletă sau TV, cât și varianta de browser merg impecabil, sunt ușor de folosit și au un design intuitiv. Poți să îți faci liste, să acorzi rating-uri conținutului vizionat (ceea ce va ajuta Netflix să-ți facă recomandări viitoare) și să îți descarci serialele sau filmele pe telefon sau tabletă, pentru călătoriile lungi.

Conținut:

Fiind cel mai mare serviciu de streaming la nivel global, Netflix adaugă constant conținut nou, fie produse proprii, fie seriale achiziționate. Practic, Netflix e platforma care a adus conceptul de streaming în România și, cel mai probabil, viitorul serial viral despre care o să vorbească lumea în pauza de masă de la muncă o să îl găsești aici. În plus, filmele românești care fac senzație în cinematografe tot aici aterizează, după ce rulează în cinematografe.

Sigur ai auzit de: Squid Game, Stranger Things, Better Call Saul. 

HBO MAX

Costuri:

 • Abonament lunar: 4,99 euro (poți anula oricând, se pot uita maxim trei utilizatori pe același cont, concomitent)
 • Abonament anual: 39,90 euro (tot maxim trei utilizatori, concomitent)

Interfață:

Pentru cei care au folosit în trecut vechea aplicație HBO GO, care a devenit HBO Max, e destul de evidentă schimbarea din punct de vedere al design-ului. Totul arată mult mai bine. Problema e că doar arată mai bine. Pentru că HBO Max are în continuare probleme mari privind felul în care merge atât aplicația de pe televizor, cât și varianta din browser. În general, totul se mișcă destul de greu, așa că ai nevoie de puțină răbdare. Pe de altă parte, recomandările de pe MAX sunt mult mai bune decât ce aveam înainte pe GO și par mult mai bine targetate pentru gustul fiecăruia.

Conținut:

Cel mai mare atu pe care îl are HBO Max e evident tot conținutul original HBO. Printre cele mai bune seriale făcute vreodată, de la The Sopranos, The Wire sau Game of Thrones, au fost produse de HBO. Dacă adăugăm aici și seriale care au devenit virale mai recent, precum The White Lotus, The Last of Us sau Succession, observăm că la nivel de producție proprie, HBO rămâne cea mai bună platformă de streaming. 

Altfel, per total, conținutul nu are diversitatea și cantitatea de pe Netflix, dar HBO Max rămâne mai degrabă fidel principiului de calitate, nu cantitate. O să găsești și aici destul conținut românesc, de la Umbre (unul dintre cele mai apreciate seriale autohtone create vreodată), la filme precum Marocco, Miracol sau Imaculat. 

Sigur ai auzit de: Game of Thrones, The Sopranos, Succession.

DISNEY+ 

Prețuri:

 • Abonament lunar: 29,99 lei (poți anula oricând, se pot folosi până la patru dispozitive în același timp)
 • Abonament anual: 299,90 lei (tot până la patru dispozitive în același timp)

Interfață:

Interfața Disney+ e similară cu cea de la Netflix, iar experiența e la fel de plăcută. Totul merge fără probleme, atât pe telefon, tabletă, cât și pe TV sau browser. Poți să îți faci lista proprie de filme sau seriale favorite, iar Disney+ îți oferă propriile recomandări în funcție de ce ai vizionat. E practic un Netflix 2.0, ceea ce, măcar din punct de vedere tehnic, e bine, pentru că merge impecabil.

Conținut:

La fel ca HBO Max, Disney+ profită din plin de propriul conținut. E singurul loc în care poți să vezi întregul catalog Disney și Pixar și toate filmele Star Wars și Marvel. În plus, ai conținut de la National Geographic și toate cele peste 30 de sezoane din The Simpsons. Tot aici, o să găsești un film și un serial care au pus oglinda nedorită de nimeni în fața scenei globale de fine dining: The Menu și The Bear.

Sigur ai auzit de: The Simpsons, The Mandalorian, Andor.

AMAZON PRIME VIDEO

Costuri:

 • Abonament lunar: 13,99 lei (poți anula oricând, se pot folosi până la trei dispozitive simultan de același cont)

Interfață:

Aici povestea e cumva similară cu cea de la HBO Max. Totul arată bine, dar din punct de vedere al funcționalităților, lasă de dorit. Paginile se încarcă destul de greu și nu e chiar cea mai lipsită de frecușuri experiență. Un aspect interesant e că poți să afli în timp real numele actorilor și ce personaje interpretează, printr-un text care se suprapune pe imagine dacă îl activezi, ca un fel de subtitrare. 

Conținut:

Față de celelalte platforme menționate până acum, catalogul Prime Video e cel mai sărăcăcios. Chiar dacă se găsesc câteva producții apreciate de critici precum Fleabag, This is Us sau Citadel, în general ai mai puține variante decât la numele mai cunoscute precum Netflix, HBO Max sau Disney. 

Însă dacă ești fan sport, o să găsești aici toată seria All or Nothing, în care ai ocazia să intri în intimitatea unor cluburi de fotbal precum Manchester City, Juventus sau Arsenal și Welcome to Wrexham, povestea remarcabilă a clubului galez preluat de Ryan Reynolds și Rob McElhenney. 

Sigur ai auzit de: Fleabag, The Man in the High Castle, The Boys.

SKY SHOWTIME

Costuri:

 • Abonament lunar: 3,99 euro (poți anula oricând, maxim trei dispozitive simultan)
 • Abonament anual: 30,99 euro (maxim trei dispozitive simultan)

Interfață:

Totul merge bine și e destul de ușor de folosit, însă varianta în română a meniului lasă de dorit și pare că a fost tradusă cu Google Translate. Câteodată cu expresii nenaturale, câteodată nici nu știi exact pe ce dai click (de exemplu, opțiunea „pentru contul” ar putea să însemne orice).

Conținut:

Nou intrat pe piață, Sky Showtime nu vine neapărat cu producții noi, cunoscute la noi în țară. Cu toate astea, există câteva seriale de calitate care merită încercate, cum ar fi mult lăudatul de critici Yellowstone sau drama românească Ruxx, al cărei prim și unic sezon se găsea anterior pe HBO Max. Altfel, găsim filme clasice, precum Jurassic Park, Cold Mountain sau Inglourious Basterds. 

Sigur ai auzit de: Yellowstone, Mr. Robot, The Office.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Vlad Dumitrescu

E jurnalist din 2016, când a început să scrie despre cultură pentru feeder.ro. Ulterior, a mai scris despre politică externă la News.ro, despre sport la Eurosport, Lead.ro și ThePlaymaker.ro, iar la DoR a ținut newsletterul zilnic Concentrat, unde făcea un rezumat al celor mai importante știri ale zilei. Fan Manchester United și Boston Celtics, pasionat de wrestling, content creator la @despre.ce.vorbim pe Instagram.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

  2
  0
  Ai un comentariu? Participă la conversație!x