Altă perspectivă despre economia gri și neagră
Panorama: Noi am mai vorbit, într-un episod trecut al campaniei „Educație de inflație”, despre prețuri, despre venituri, despre cum facem să economisim chiar și când inflația poate să stoarcă bugetul nostru. Aveți o perspectivă care poate nu e tocmai pe placul tuturor, în care puneți lucrurile într-o altă dihotomie, cea în care nu ne ajung banii, pentru că nu ne creștem veniturile. Haideți să explicăm: cum facem asta concret, dacă nu lucrăm în așa zisele industrii ale cunoașterii, unde, da, flexibilitatea de a găsi surse noi de venit poate e mai mare. Dar cum fac toți ceilalți?
Corneliu Ionescu: Păi, hai să ne gândim: uite, tu ești de la țară și singurul job pe care l-ai găsit este agent de pază în mall sau persoană care face curățenie în mall. Și dimineața la 4, vine un autocar să te ia de acolo și te duce la oraș, unde tu lucrezi 8-10 ore, după care vine și aduce înapoi. Oare ce oportunități ai tu în aceste condiții? Tu faci legătura între două lumi: este lumea ta de la țară, unde lumea poate încă mai are o vacă, mai are o capră, un porc, o găină și-și asigură zona asta de subzistență și poate ceva peste. În sensul în care are niște produse, dar cu care nu reușesc să ajungă la piață, pentru că te costă transportul și ce te mai costă. De asemenea, ai acces la o altă lume, a oamenilor care populează supermarketurile și care poate visează la o ceapă verde, un ou, un ied de la țară. Și apare posibilitatea de comerț.
Panorama: Și cum faci așa ceva? Că nu e ca și cum, în loc să stai la pază la mall, te duci în hipermarketul mall-ului și-ți pui produsele pe un raft?
Corneliu Ionescu: Vedeți? Noi complicăm lucrurile astea, care se întâmplă deja.
Panorama: Simplificați-le.
Corneliu Ionescu: Le complicăm, în sensul în care ignorăm faptul că o parte din economia României se întâmplă la negru sau la gri, pentru simplul motiv că nu s-au creat peste tot niște mecanisme care să permită accesul producătorilor locali la anumite piețe. Și atunci, când ești la pază, vorbești cu X, Y, Z și le zici că poți să le aduci 30 de ouă, doi litri de lapte și un miel. OK, altă variantă: sâmbăta, vii tu pe cheltuiala ta și faci curat la oameni de la oraș. Sau repari instalații sau zugrăvești sau nu știu ce mai știi să faci. Iarăși, sunt lucruri care se întâmplă în realitate.
Panorama: Dacă lumea ar face într-adevăr asta, chiar credeți că aceasta ar trebui să fie direcția în care ne îndreptăm ca societate? Când tot auzim că s-a ajuns într-un punct în care muncim prea mult, în care trăim prea puțin. Or, ce spuneți presupune să monetizezi fiecare bucățică ce ți-a mai rămas, e tot o formă de gig economy sau, măcar, un hibrid între piața tradițională a muncii și gig economy.
Corneliu Ionescu: De fapt, locul în care ar trebui să ajungă este fix asigurarea securității alimentare prin crearea de lanțuri scurte de distribuție, respectiv cooperative de producători și cooperative de consumatori, în așa fel încât să existe o legătură între pământul pe care stăm și roadele pe care le mâncăm.
Mai multe despre lipsa apetitului pentru cooperative în rândul românilor, în acest episod din seria Educație de inflație.