Casa Verde se învârte după soare

Panouri fotovoltaice. De la preț și finanțare în 2023, tot ce trebuie să știi ca să faci față birocrației și să economisești bani

Computer Hope Guy
Panourile solare ar putea ajuta România să înlocuiască hidrocarburile / Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Datorită avansului tehnologiei, panourile fotovoltaice sau solare au devenit tot mai căutate, dar și mai accesibile pentru publicul larg și în țara noastră. Similar cu cei care s-au orientat către pompe de căldură, din ce în ce mai mulți români caută să își monteze astfel de panouri, în speranța că vor putea să reducă facturile la întreținere. Însă, cum se întâmplă deseori cu noile tehnologii, statul pare să gâfâie în cursa de a ține pasul cu cererea în derularea programelor de susținere pentru cei care vor să își producă singuri energia.

Programul Casa Verde Fotovoltaice, care ar fi trebuit să fie un catalizator pentru astfel de panouri, le-a dat, paradoxal, bătăi mari de cap românilor care vor să se facă bani din soare. Însă în ciuda tuturor acestor probleme, prin noul program pentru 2023, autoritățile române speră să ajungem să avem în România peste 100 de mii de prosumatori, adică oameni care și consumă, dar și produc energie electrică.

Preț. În cât timp se amortizează investiția pentru panouri solare?

Când vine vorba de preț, un set de panouri fotovoltaice costă, de regulă, între 20 și 35 de mii de lei. Cu tot cu montaj, poate duce până în 15.000 de euro, se arată pe site-urile de specialitate.

Panourile solare sunt o opțiune pentru mai toate tipurile de locuințe, indiferent dacă vorbim de stadiul de proiect sau în curs de construcție ori dacă e o casă deja construită. Elementele de montaj și de construcție sunt similare. Astfel, amortizarea investiției depinde mai degrabă de gradul de autoconsum, a explicat Claudiu Velisar, director tehnic fotovoltaice Romstal România, pentru Panorama:

Dacă vorbim de segmentul rezidențial, unde ne racordăm cu 0,8-0,9 lei/KW, unde și prețul de injecție este mai mare, amortizarea se face undeva între 5-7 ani. Dacă vorbim de prețuri pe segmentul comercial, dat fiind faptul că 80% din consum este pe timp de zi, amortizarea se face mult mai repede, între 3-5 ani, chiar și în anumite cazuri între 2-3 ani”.

Dacă s-ar renunța la prețul plafonat, amortizarea s-ar face chiar mai repede pentru segmentul rezidențial, cam în 4-5 ani, apreciază specialistul.

Casa Verde Fotovoltaice” le-a dat bătăi de cap românilor interesați de panouri solare

Tocmai pentru că prețul prohibitiv al instalării de panouri solare e unul dintre principalele dezavantaje, România încearcă să meargă în rând cu lumea și să subvenționeze trecerea la o astfel de energie curată. În acest sens a fost gândit programul Casa Verde Fotovoltaice. De-a lungul anilor însă, programul nu s-a dovedit foarte eficient, în primul rând din cauza birocrației, care a făcut ca banii să ajungă greu la beneficiari. Nu puțini au fost românii care, descurajați de așteptările extrem de lungi, au decis să-și ia gândul de la banii de la stat și să-și monteze singuri panouri fotovoltaice.

Nicu din județul Ilfov povestește că a așteptat un an de zile pentru ca dosarul lui să fie aprobat, în programul Casa Verde din 2021. Dar și după aprobare, tot au fost alte așteptări:

Asta ar fi prima problemă, că n-au avut suficienți oameni care să verifice dosarele. Odată ce aceste dosare au fost aprobate, firmele ar trebui să înceapă imediat instalarea. Doar că nici asta nu se întâmplă prea repede, fiindcă firmele primesc foarte greu banii de la AFM, cam în jumătate de an. Dacă nu sunt firme puternice, care să aibă un lobby, firmele mici fac una-două lucrări, așteaptă să le intre banii, una-două lucrări și așa mai departe. Eu am depus dosarul la o astfel de firmă, care mi-a spus că o să facă lucrarea, dar nu știm când. Îmi imaginez că probabil o metodă ar fi să îi plătesc eu să facem lucrarea și apoi să îmi dea înapoi când îi primesc ei de la stat. Altfel, nici nu mă gândesc să îmi pun panouri solare. Oferta pe care mi-au făcut-o la un panou de 3 KW era de 23.000 de lei, cu TVA inclus. La o factură de 200 de lei pe lună, dacă fac economie de 50 de lei, gândește-te în cât timp mi-aș recupera banii?”.

O altă nemulțumire a clienților e că programul de stat a dus și la o oarecare speculă în rândul instalatorilor atestați: 

Deși prețurile în domeniu s-au ieftinit, iar TVA a scăzut la 5%, ei mi-au solicitat o contribuție de 15.000 lei, cu 6.500 lei în plus față de prețul solicitat la depunerea proiectului. În concluzie, ei primesc 35.000 lei pentru 6 kW trifazat – 20.000 lei de la stat + 15.000 lei contribuția mea, ceea ce este imens dacă te uiți pe prețurile pieței de azi. Pentru un kit de 10 kW trifazat, costul materialului este 28.000 lei. Altă șmecherie a fost că la noi au pus panouri de tip vechi, de 370W”, a explicat și Alex din Oradea, pentru Panorama.

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Mai mare, pentru mai mulți, dar tot cu probleme

Pentru 2023, Ministrul Mediului a anunțat un buget de 2 miliarde de lei pentru „Casa Verde 2023”. Finanţarea se va acorda în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de Agenția Fondului de Mediu trebuie scăzută de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii. Iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Programul trebuia să înceapă la 1 ianuarie 2023, dar s-a tot amânat, pentru că a căzut și el victima birocrației de care se plâng participanții. Noul termen de start e aprilie. Cu toate acestea, Tanczos Barna, ministrul Mediului, speră ca în acest an să beneficieze de program 80.000 de români.

Însă ghidul care însoțește noul program ar putea să le dea bătăi de cap instalatorilor de panouri fotovoltaice. Asta din cauza garanției de până la 10% din valoarea proiectului pe care o va impune statul.

Din păcate, ghidul pe care l-au pus în consultare e făcut mult mai slab decât anul trecut. Dacă instalez panouri fotovoltaice și vreau să montez între 400 și 500 de sisteme voltaice, cu valoare de piață de 1 milion de euro, trebuie să depun o garanție de sute de mii de euro și îmi recuperez banii după ce distribuitorul îl face prosumator pe consumator, o aberație. Este un faliment curat pentru instalatorii de panouri fotovoltaice din România. Nici dacă sunam la Moscova să întrebăm pentru un program pe energie verde, nu ieșea așa de rău”, critică Ciprian Cherciu, jurnalist specializat pe mediu.
panouri fotovoltaice solare 2023
Parcurile fotovoltaice apar tot mai des în Europa și încep să răsară și în România / Sursa foto: Profimedia Images

O altă problemă pe tema panourilor solare este cea creată de prosumatori, adică acei consumatori de energie electrică, dar care o și produc. Aceștia „autoconsumă” o parte din energia electrică pe care o produc și vând surplusul în rețea. Dar, atunci când producția lor este insuficientă, cumpără energie electrică de la rețea.

Însă și pentru a deveni prosumator, în funcție de zona din care provii, trebuie să treci printr-un adevărat hățiș birocratic.

Ține foarte mult de disponibilitatea distribuitorilor de energie și mai ales de logistica pe care o ai în spate pentru a semna cât mai multe contracte de prosumatori. În zona Olteniei, în medie, un prosumator așteaptă între 5-10 zile, dacă are toate actele în regulă și dosarul completat corespunzător. Pe când în zona București, se așteaptă chiar și două luni. Deci ține o dată de competența ANRE-ului să se asigure că toți distribuitorii de energie certifică prosumatorii în termenul legal de 30 de zile și ține și de distribuitorii de energie să scoată de prosumator și contoarul dublu sens pentru a putea da drumul la injecție”, a arătat Claudiu Velisar.

Cu toate aceste dificultăți, spune expertul, energia solară rămâne o cale prin care ne vom reduce dependența de hidrocarburi. Trebuie însă să ne asigurăm că avem și infrastructură energetică necesară acestei tranziții:

Potențialul este destul de ridicat, mai ales că fotovoltaicul poate produce foarte bine în trei anotimpuri din an. Mai greu pe timp de iarnă, când radiația solară este mai puțin puternică și atunci e clar că nu e același nivel de producție. Nu cred că este total posibilă înlocuirea hidrocarburilor, dar pe timp de vară, primăvară sau toamnă, se poate scădea dependența de hidrocarburi. Asta și dacă rețeaua este echipată să ducă această producție”.

Ultimele date ale ANRE arată că în România existau 40.000 de prosumatori la începutul anului 2023, care produceau împreună 423 de MW, peste 2% din total. Pentru a ajunge la ținta de 100 de mii stabilită pentru sfârșitul lui 2023, Casa Verde trebuie să funcționeze mult mai bine decât în anii precedenți.

Panouri fotovoltaice doar la casă sau și pe blocuri?

În administrația locală din București au apărut în mai multe sectoare proiecte privind panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe. Chiar dacă pare o soluție bună, în special în contextul în care sistemul de termoficare din Capitală e complet depășit de realitățile consumului actual, deocamdată e mult prea dificil din punct de vedere tehnic să încălzim aparatementele cu panourile de pe bloc.

Sistemul fotovoltaic se poate pune pe bloc și poate deservi spațiile comune ale blocului: iluminatul de pe scară, liftul sau o pompă de căldură, care încălzește tot blocul. Dar trebuie contorizare pe fiecare apartament în parte. În ceea ce privește blocurile vechi, ar trebui o reabilitare serioasă la nivelul întregului bloc și să fie schimbate și țevile, puse aceste contoare individuale, ceea ce mi se pare greu de realizat. Fotovoltaicul pe apartamente este din nou problematic, pentru că spațiul care ar putea fi destinat lor este unul comun”, a explicat expertul în panouri Claudiu Velisar.

Panourile ar putea fi însă mai ușor de montat pe blocurile nou construite, dacă instalația este gândită de la bun început cu pompă de căldură de bloc, mai susține specialistul.

Tot Claudiu Velisar ne-a explicat și cum ar trebui montate panourile solare la noi. Există anumite specificații tehnice pentru montaj, în funcție de acoperiș, dar și cleme speciale pentru tablă sau țiglă.

Recomandarea este să fie îndreptate către sud. Înclinația optimă pentru montarea panourilor în România este de 30%. Asta variază cu câteva grade în funcție de regiune, dacă e mai la sud sau nord. E bine să fie panourile un pic ridicate, să permită o ventilare mai bună pentru că acest lucru asigură o răcire mai bună și, implicit, o producție mai mare”.

Panouri fotovoltaice vs pompa de căldură

Deși ele pot funcționa foarte bine împreună și pot aduce, în timp, economii mari la facturi, românii care pot să-și instaleze panouri fotovoltaice împreună cu o pompă de căldură sunt încă prea puțini. Cei mai mulți dintre cei care își permit o alternativă mai eficientă energetic și mai verde sunt nevoiți să aleagă. Iată, pe scurt, câteva plusuri și minusuri care să vă ajute să înțelegeți ce soluție vi s-ar putea potrivi:

Panouri fotovoltaice Pompă de căldură
Costuri până la 15.000 euro, cu tot cu montaj până la 30.000 de euro pentru o pompă aer-apă
Subvenție de la stat da, până la 20.000 de lei sau 90% din investiție nu, dar se discută subvenționarea pompelor și la nivel oficial
În cât timp recuperezi investiția 5-7 ani segment rezidențial; 2-3 ani comercial Eficiența și, implicit, amortizarea depind de consumator. Coeficientul de performanță poate ajunge însă și la 7-1 pentru o pompă geotermală. Dacă vorbim în termeni de cât scad facturile, economiile încep de la 20%-30%, la locuințele tipice, și pot ajunge până la 90%, la casele pasive.
Poate fi montat pe clădiri vechi Se pot monta foarte ușor și pe clădiri vechi Depinde de tipul pompei. Cele de tip aer-aer se pot monta foarte ușor. cele geotermale sau aer-apă au nevoie de anumite condiții

 

Pentru costuri, avantaje și dezavantaje pentru pompa de căldură, citește acest material.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Eduard Nicolae Popa

În aproape un deceniu de presă, a lucrat atât în online, cât și în televiziune sau print. Printre cele mai importante nume din portofoliul său se numără B1 Tv, Vice sau Fanatik. De patru ani coordonează proiectul editorial Total Baschet, unul dintre cele mai bune site-uri de nișă din presa sportivă din România. Pasionat de politică și sport, cu care a avut cel mai mult de furcă din postura de jurnalist, a căutat tot timpul să găsească povestea din spatele a ceea ce se vede la suprafață.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x