Bătălia miliardarilor pe Manchester United. Cum arată cea mai mare afacere din lumea sportului
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Chiar dacă nu a mai câștigat Liga Campionilor din 2008 și titlul în Anglia de un deceniu, Manchester United rămâne printre cele mai populare și profitabile cluburi de fotbal din lume. Astfel, nu e de mirare că în momentul în care familia americană Glazer a anunțat că scoate la vânzare clubul, mai mulți miliardari excentrici au început o licitație nebună, care e pe cale să ducă la vânzarea clubului, pe o sumă record în lumea sportului.
La sfârșitul anului trecut, familia Glazer anunța că își dorește să vândă acțiunile pe care le deține la Manchester United, după mai bine de 18 ani de când a ajuns să conducă cel mai galonat club din Anglia. Suma pe care aceștia doresc să o obțină pentru clubul de pe Old Trafford este de nu mai puțin de 6 miliarde de lire sterline, adică aproape 7 miliarde de euro.
Chiar dacă cifra este una astronomică pentru lumea sportului, Raine Group, societatea care a fost mandatată să supravegheze această tranzacție, a primit până acum nu mai puțin de șase oferte. În cele din urmă, după a treia rundă de licitații, sita a cernut și în cursă au mai rămas doar doi potențiali cumpărători.
Este vorba despre Sir Jim Ratcliffe, fondatorul companiei chimice INEOS și, potrivit Sunday Times, al doilea cel mai bogat miliardar britanic, și șeicul qatarez Jassim bin Hamad Al Thani, fiul fostului premier din Qatar și guvernatorul Qatar Islamic Bank.
O sumă record pentru un club sportiv
Miliardarul britanic Ratcliffe și-ar dori să cumpere majoritatea acțiunilor lui Manchester United, adică un pachet de 69%. De cealaltă parte, qatarezul Al Thani are în vedere să dețină 100% din clubul englez. Iar potrivit The Mirror, se pare că miliardarul qatarez ar fi la un pas să devină noul patron al „Diavolilor Roșii”, tocmai din cauza felului în care sunt distribuite acțiunile.
Reuters a scris în urmă cu o lună că oferta înaintată de șeic se ridică la peste 5 miliarde de lire sterline (adică aproximativ 5,8 miliarde de euro), ceea ce ar face ca achiziția lui Man United să devină cea mai scumpă din istorie.
În prezent, topul e dominat de achiziția clubului de fotbal american Washington Commanders, formația din NFL fiind vândută în aprilie 2023, cu 6,1 miliarde de dolari. Tranzacția a depășit în valoare vânzarea clubului Chelsea Londra, fosta formație a controversatului om de afaceri Roman Abramovici, despre care Panorama a scris anul trecut. Pentru londonezi, americanul Todd Boehly a decontat 5,3 miliarde dolari.
Ultima treaptă a podiumului e ocupată de o altă echipă din NFL, Denver Broncos, vândută în 2022 pentru 4,7 miliarde de dolari. Urmează apoi două echipe de baschet din NBA, vândute anul acesta: Phoenix Suns (4 miliarde dolari) și Milwaukee Bucks (3,5 miliarde dolari) – chiar finalistele din 2021, după cum arată datele adunate de Visual Capitalist.
Manchester United, slab pe plan sportiv, dar o mină de aur financiar
Chiar dacă este cea mai galonată echipă din fotbalul englez, Manchester United n-a mai câștigat titlul în Premiership din 2013. Ultimul trofeu de Liga Campionilor a venit în sezonul 2007/2008, au mai reușit o victorie în Europa League în 2016/2017, iar în ultimii șase ani au mai câștigat doar o Cupa Carabao, a treia cea mai importantă competiție din fotbalul englez.
În tot acest timp, vecinii de la Manchester City au obținut nu mai puțin de șase titluri interne, opt cupe, dar și trofeul Ligii Campionilor, în urmă cu câteva săptămâni.
Așadar, formația de pe Old Trafford nu a rupt gura târgului pe plan sportiv, cel puțin în ultimul deceniu. Însă Manchester United rămâne unul dintre cele mai importante brand-uri din sportul mondial. În Topul Forbes pe 2022, Man Utd era pe locul 19 în total și pe locul trei în rândul echipelor de fotbal, după Real Madrid și FC Barcelona, cu o valoare aproximată la peste 4,6 milioane de dolari.
De asemenea, potrivit unui raport Deloitte, United era pe locul 4 în ceea ce privește încasările pe sezonul trecut, după City, Real Madrid și Liverpool, cu 688,6 milioane euro, o creștere de 23% față de 2021. Iar datorită calificării în Liga Campionilor, profitul pe care îl vor face „Diavolii” pe anul 2023 a fost estimat la peste 170 de milioane de euro, arată Reuters.
De ce proprietarii americani de acum nu sunt iubiți de suporterii lui Man Utd
Tocmai acest profit generos și tergiversarea întregului proces de vânzare a clubului îi face pe unii fani ai lui Manchester United să pară neîncrezători că familia Glazer va decide în cele din urmă să vândă.
Povestea familiei Glazer la cârma formației de pe Old Trafford a început în vara anului 2005, când miliardarul american Malcolm Glazer a cumpărat pas cu pas acțiunile clubului, pentru o sumă care s-a ridicat în cele din urmă la 790 de milioane de lire sterline, la acea oră aproximativ 1,4 miliarde de dolari. După decesul acestuia, clubul a fost condus de doi dintre fiii săi, Joel și Avram Glazer, în timp ce alți patru frați ai lor se numără la rândul printre acționari.
Însă, pe lângă performanța sportivă care a lăsat de dorit, „domnia” familiei Glazer a fost contestată de fani și pentru faptul că a cumpărat clubul cu bani împrumutați, fapt ce a dus la costuri suplimentare de peste 1 miliard de euro. Și chiar dacă nu bagă propriii bani, patronii încasează anual dividende de zeci de milioane de euro, după cum arată Evening Standard.
Toate aceste lucruri au făcut ca suporterii „Diavolilor Roșii” să fie extrem de nemulțumiți de felul în care familia Glazer a condus Manchester United în aceste aproape două decenii. Nemulțumirea lor a culminat în urmă cu doi ani, atunci când un protest pașnic la adresa conducerii i-a determinat pe fani să intre pe gazon. Toată manifestația s-a soldat în cele din urmă cu bătăi cu forțele de ordine, iar derby-ul cu Liverpool a fost anulat.
Cât de britanică mai e prima ligă de fotbal din Anglia
Doar patru dintre cluburile care se vor afla la startul sezonului 2023/2024 din Premiership mai au patroni englezi. Printre ei se numără și nou-promovata Luton Town, condusă de un proiect al suporterilor.
Dintre granzi, doar Tottenham Hotspurs mai are proprietari britanici. Iar acționarul principal este excentricul miliardar Joe Lewis, un fost jucător pe piața de capital, care trăiește pe iahtul său din Bahamas, după cum arată The Sun. Celelalte două echipe cu patroni englezi sunt Brentford și Brighton. Asta în timp ce Everton are un patron iraniano-britanic, iar Fulham unul cu rădăcini pakistaneze.
Pe lângă Manchester United și Chelsea, și Arsenal are un patron american. E vorba de Stan Kroenke, cel care deține și campioana NBA Denver Nuggets, dar și formația de fotbal american Los Angeles Rams sau echipa de hochei Colorado Avalanche. El are o avere estimată la aproape 13 miliarde de dolari.
Tot din SUA vine și Fenway Sports Group, care deține Liverpool și unde are acțiuni și LeBron James, primul baschetbalist miliardar aflat încă în activitate, după cum a arătat Panorama. Aston Villa, Bournemouth, Burnley și Crystal Palace au și ele, la rândul lor, proprietari din SUA.
La West Ham United, acționarul majoritar este un om de afaceri ceh, în timp ce la Nottingham Forest este un grec. Wolverhampton e condus de un grup de investiții din China, în timp ce fosta campioană Leicester City, care tocmai a retrogradat, avea patron thailandez.
Probabil că un motiv în plus pentru șeicul Al Thani să devină acționar majoritar ar fi și concurența cu emirii de la Manchester City, în ceea ce Panorama a numit o strategie de soft power a statelor din Orientul Mijlociu, pentru a căpăta notorietate „curată” prin fotbal.
Saudiții dețin cel mai sărac, dar și cel mai bogat club din Premiership. Este vorba de proaspăt promovata Sheffield United, care e condusă de prințul Abdullah bin Musa’ad, a cărui avere este estimată la „numai” 200 de milioane de euro.
La polul opus, se află însă un club despre care se poate spune că e condus chiar de regatul Arabiei Saudite. E vorba de Newcastle United, formație care a fost cumpărată în 2021 de Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite, în schimbul a peste 300 de milioane de lire sterline. La ora actuală, e considerat cel mai bogat club de fotbal din lume.
Iar în toată această aglomerație de miliardari, oameni de afaceri și șeici care a ajuns fotbalul britanic, tocmai au scos capul și doi actori de la Hollywood. Este vorba Ryan Reynolds și Rob McElhenney, care au pus umărul la promovarea clubului Wrehxam AFC, în liga a patra a fotbalului englez.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- Cum au devenit tricourile de fotbal accesoriu de fashion: din tribune, pe podium la Balenciaga sau Versace
- INTERACTIV | Generația de Aur vs Generația de Suflet. Dincolo de emoții, cum arată performanțele reale ale fotbalului românesc
- De la Oscar la Nicu. Eșecul din Superliga Chinei și ce poate învăța Arabia Saudită din febra cumpărăturilor de fotbaliști
- Cum a transformat Ryan Reynolds un club sărac de liga a cincea din Anglia într-un fenomen global cu tot mai mulți bani
- Următorul superstar al sportului românesc probabil s-a născut deja peste hotare. De ce nu l-am găsit încă și cum dăm de el
- Cum se folosește Arabia Saudită de Messi și Ronaldo, să ajungă în aceeași ligă cu „vedetele” Orientului Mijlociu
- Fotbalul din Anglia caută să scape de dependența de pariuri. Ce se întâmplă la noi
- Câți bani înghit stadioanele din România și de ce nu știe statul să facă profit din ele
- Cum a ajuns transferul fotbalistului Mudryk la Chelsea să sprijine Ucraina
- Fetele care joacă fotbal profesionist. O lume încă ocolită de bani tocmai a ieșit din umbra anonimatului
- Cifrele din sport – la ce ne uităm, ce practicăm, ce aplaudăm