Panorama războiului

Am îmbătrânit zece ani, lecții după prima lună de război și Afganistanul lui Putin

Computer Hope Guy
Un copil trece prin fața dărâmăturilor unei școli bombardate, în orașul ucrainean Jîtomîr (23 martie 2022) / foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

La intrarea în cea de-a doua lună a războiului pornit de Rusia în Ucraina, Europa a asistat la una dintre cele mai intense zile în plan diplomatic și politic de la începutul conflictului. 

A avut loc, la Bruxelles, o trilogie de summituri – summit NATO, summit G-7 și prima parte a reuniunii Consiliului European. Prezent în capitala UE a fost până și președintele american, Joe Biden. Președintele Zelenski a avut încă un mesaj puternic și emoționant pentru aliații NATO, cum ne-a obișnuit deja zi de zi în ultima lună. De interes pentru România a fost și că Alianța Nord-Atlantică a aprobat grupul de luptă pe care l-am cerut poziționat în țara noastră, sub conducerea Franței. Asta înseamnă că NATO va avea opt astfel de grupuri de luptă. Au mai fost anunțate sancțiuni, Vladimir Putin ne-a anunțat că așteaptă să plătim în ruble gazul și petrolul rusești, dacă tot l-am sancționat atât și i-am prăbușit moneda națională și restricționat accesul la băncile și valutele străine. 

Și totuși, ce rămâne la finalul zilei e nevoia unui pas înapoi, a unui moment de reflecție după această perioadă în care, după cum a scris și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, timpul a trecut altfel și parcă ne-a îmbătrânit cu zece ani în patru săptămâni? 

În Panorama războiului de la finalul zilei de 24 martie 2022, ne uităm la câteva cifre și povești care ne oferă elemente importante pentru o imagine de ansamblu, la intrarea în cea de-a doua lună de război în Ucraina.

„Timpul trece altfel în război”

Ne uităm întâi la o retrospectivă făcută din mijlocul războiului și aproape de vârful puterii ucrainene. „Vreau să mulțumesc lumii și Europei pentru că ați devenit apărătorii femeilor și copiilor noștri”, a scris prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, într-o postare de Facebook impresionantă, cu un text și un video de bilanț. 

Aproape un sfert din ucraineni au fost nevoiți să fugă din calea războiului, în străinătate sau în alte părți ale țării lor, într-una din cele mai mari drame umanitare cu care s-a confruntat Europa după al Doilea Război Mondial.

„În această lună, am descoperit ceva despre noi înșine. Am învățat cum să fim uniți într-o clipă și să ripostăm, cât de dezinteresat putem ajuta și împărți puținul pe care îl avem; că nu ne dăm niciodată bătuți. Am arătat cât de mult ne iubim familiile și prietenii. Cât de mult ne prețuim orașele și străzile noastre dragi. Cât de intens ne iubim țara. (…)”. – Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei

Nevinovații:

0
refugiați ucraineni în Europa​
0
copii ucraineni refugiați ajunși în Europa​
0
copii ucraineni (jumătate din totalul de copii al țării), pe drumuri​
0
copii uciși în războiul din Ucraina (Kievul spune că bilanțul real e de 121)​
0
atacuri confirmate împotriva unor spitale ucrainene​
0
ambulanțe atacate de forțele rusești în Ucraina​

* Cifre ONU, UNICEF, OMS

Lecții după prima lună

Ucraina rămâne o țară care refuză să plece capul în fața tancului, care s-a schimbat pentru totdeauna și care totuși mai găsește zi după zi forța de a se reinventa, pentru a supraviețui pericolului rusesc. E una din lecțiile pe care Washington Post le identifică la o lună de la începutul războiului.

„Niciodată, vă rog să nu ne mai spuneți niciodată că armata noastră nu e la standardele NATO. V-am arătat de ce standarde suntem capabili și cât de mult putem contribui la securitatea comună a Europei și a lumii” – Volodîmîr Zelenski, mesaj către liderii NATO reuniți la Bruxelles (24 martie 2022)

Celelalte lecții, însă, sunt culese de la firul ierbii, direct de la ucraineni, și sunt impresionante prin umanitatea și căldura lor, prin îndârjirea eroică a unei națiuni care pune umăr la umăr pentru a face zid în fața armatei ruse. De la coafor, la cafenea, la fabrică de șosete și oameni care pur și simplu încearcă să supraviețuiască până nu va mai fi nevoie să se ascundă în subteran pentru a scăpa de războiul de la suprafață.

Povestea eroilor fără uniformă din spatele acestui război, în Washington Post.

Afganistanul lui Putin

Despre legătura dintre Ucraina și lecțiile războiului sovietic din Afganistan scrie Foreign Affairs, într-un text cu titlul „Afganistanul lui Putin”. Concluzia textului e că, deocamdată, invazia ordonată de Putin în țara vecină e chiar mai dezastruoasă decât cea sovietică din Orientul Mijlociu, începută în 1979.

„La fel ca în cazul războiului din Ucraina, invazia Afganistanului a fost decisă de frica Moscovei că va pierde o piesă esențială a sferei sale de influență. În Afganistan, conducerea sovietică a crezut, cum pare să fi crezut și Putin în cazul Ucrainei, că războiul va fi scurt și ușor, că soldații ruși nu vor avea nicio problemă să gestioneze o eventuală rezistență de care s-ar putea lovi și că Statele Unite și aliații lor, distrași de alte evenimente, nu se vor mobiliza cu un răspuns eficient. Și tot la fel ca Putin acum, și sovieticii au presupus că le va fi ușor să instaleze un guvern-marionetă în teritoriile nou cucerite. Niciuna dintre teorii nu s-a dovedit corectă. În schimb, Afganistanul s-a transformat repede în cea mai dezastruoasă operațiune în plan extern a Rusiei post-belice”. – Foreign Policy

Acest dezastru a fost unul dintre motivele care aveau să ducă, în cele din urmă, la destrămarea Uniunii Sovietice. Paradoxal, scrie autorul, acest război început de Putin pentru a corecta ceea ce el consideră marea tragedie a destrămării URSS și a pierderii sferelor sale de influență ar putea duce fix la o repetare a istoriei și a războiului dezastruos care a dus la prăbușirea URSS. Așa ceva e un pericol și pentru propriul lui viitor politic, e concluzia articolului.

Întreaga analiză în oglindă a celor două invazii rusești, AICI

Un detaliu relevant în această discuție e și bilanțul pe care NATO îl dă pentru armata rusă în Ucraina: între 7.000 și 15.000 de soldați ruși au fost uciși deja în acest război, spune Alianța. Intervalul e foarte mare, tocmai pentru că e foarte greu să culegem date precise și din surse independente. Despre bilanțul ucrainean nici nu știm mare lucru, tocmai pentru că eforturile de propagandă de război ale Kievului și ale Vestului sunt îndreptate, previzibil, împotriva Rusiei.

În total, ar fi 40.000 de soldați ruși uciși, răniți, luați prizonieri sau dați dispăruți în Ucraina, mai spune NATO.

Punem cele până la 15.000 de posibile morți rusești în paralel cu alte trei cifre:

  1. Singurul bilanț dat de Moscova, cu săptămâni în urmă, vorbea de 500 de morți.
  2. Rusia a pierdut 15.000 de soldați în zece ani de război în Afganistan, potrivit bilanțului oficial.
  3. Statele Unite au înregistrat 6.636 de decese în 20 de ani de războaie în Irak și în Afganistan.

În fine, o retrospectivă în imagini tulburătoare a făcut Associated Press aici. Altă galerie foto de bilanț găsim și în The Atlantic, aici.


 Nota redacției:

Pentru că asistăm, inclusiv în spațiul public românesc, la o intensificare a eforturilor de dezinformare ale propagandei rusești, puteți accesa acest site, care reunește eforturi din 70 de țări de a verifica informații vehiculate pe Internet cu privire la ce se întâmplă în Ucraina. E un exercițiu de igienă informațională pe care ar trebui să îl depunem fiecare dintre noi măcar o dată pe săptămână sau când vedem că ceva s-a viralizat în feed-urile noastre de social media. 

Iar dacă nu simțiți nevoia să verificați, dar vă simțiți în schimb copleșiți de știri despre război, Panorama a adunat aici câteva sfaturi pentru a încerca să ne regăsim echilibrul.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alina Mărculescu Matiș

Redactor-șef Panorama.ro

E jurnalistă cu peste 15 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. A fost corespondentă la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    4
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x