SHARE ȘI REACH, ATUNCI ȘI ACUM

De la florăresele din colțul blocului, la tururi video pe TikTok: cum s-au transformat anunțurile imobiliare în ultimii 30 de ani

Computer Hope Guy
Anunțuri imobiliare la ziar, în 1995 / Sursa foto: arhiva anuntul.ro

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Dacă stai pe TikTok, cu siguranță ai observat că acolo își fac veacul din ce în ce mai multe anunțuri imobiliare. De altfel, hashtag-ul #imobiliare are peste 500 de milioane de vizualizări, iar #imobiliareromania, peste 100 de milioane. Asta pentru că tot mai mulți agenți imobiliari se promovează pe TikTok. Și nu, nu e vorba doar de Șerban Trîmbițașu, un agent imobiliar cu peste 280.000 de followers.

În ultimele decenii, locurile din care se documentează oamenii când își caută o locuință de cumpărat sau de închiriat s-au schimbat, parțial pe fondul tuturor transformărilor tehnologice. S-a schimbat radical și felul în care oamenii aleg să își promoveze anunțurile imobiliare.

Toate aceste evoluții au consecințe importante atât pentru vânzători și cumpărători, dar și pentru agenții imobiliari. De la veștile care circulau prin cartier de la o persoană la alta, apoi anunțurile scurte din ziare, am ajuns acum la tururi virtuale și prezentări spectaculoase pe TikTok. Rezultatul: piața imobiliară nu doar că arată, dar se și promovează cu totul diferit în 2023, față de 1990.

  1. La începutul anilor ’90, anunțurile imobiliare luau forma informațiilor transmise organic, de la om la om. Cei care aveau toate informațiile erau oamenii din cartier, precum florăresele, vânzătorii de la aprozar sau administratorii de bloc. S-a trecut ulterior la anunțurile scurte, fără fotografii, din ziare.
  2. Un moment-cheie în lumea imobiliară a fost pasul spre mediul online, făcut la mijlocul anilor 2000, atunci când anunțurile au început să fie postate pe site-urile specifice. Asta a făcut viața mai ușoară atât agenților imobiliari, cât mai ales cumpărătorilor, care puteau acum să vadă fotografii și să aibă mult mai multe detalii despre apartamente.
  3. Ulterior, anunțurile imobiliare au migrat și către rețelele sociale, precum Facebook, Instagram, LinkedIn și, acum, chiar TikTok. Asta a ajutat în primul rând pentru promovare, chiar dacă nu putem măsura exact câte tranzacții se fac datorită anunțurilor postate acolo. Cel mai probabil, e vorba de un trend, conform experților în domeniu.
  4. Digitalizarea anunțurilor imobiliare a ajutat, în primul rând, cumpărătorii pentru că a adus o transparență sporită, dar și o complexitate ridicată a informațiilor. Acum, poți să vezi fotografii, ai la dispoziție chiar tururi virtuale, vezi localizarea apartamentului pe Google Maps și ai mult mai multe date în descrierile de apartamente, chiar înainte de a le trece pragul, pentru o vizionare.
  5. Viitorul anunțurilor imobiliare pare să vireze spre video. Vorbim aici de tururi virtuale, clipuri pe TikTok sau chiar realitate augmentată. În orice caz, totul ține de cum se va dezvolta tehnologia și va crește transperanța pentru cumpărători. 

Începutul anilor ’90 și apartamentele „vândute” la aprozar

În România, peste 95% din populație deținea în 2021 o locuință, cel mai mare procent de proprietari din Uniunea Europeană. La asta a avut o contribuție importantă și Decretul nr. 61 emis de guvernul Petre Roman, în februarie 1990, prin care s-a permis vânzarea către chiriași a locuințelor din fondul locativ de stat. În trei ani, s-au vândut aproximativ două milioane de apartamente, la prețuri foarte mici.

Conform Real Estate Magazine, un apartament cu patru camere în Drumul Taberei costa la acea vreme doar 8.000 de dolari. Piața imobiliară arăta complet diferit imediat după Revoluție față de cum o știm acum, și nu doar când vine vorba de prețuri. 

Dacă acum suntem obișnuiți să căutăm anunțuri pe internet, lucrurile erau cu totul altfel în anii ’90. 

„Înainte de anunțurile din ziare, erau anunțurile de la colțul blocului. Știu multe povești cu florărese, vânzătoare de pâine, vânzătorul de la sifoane – ăștia erau oamenii care aflau primii când cineva vindea sau cumpăra în zonă. Dacă aveai ceva de vânzare, lăsai un bilețel la cineva de genul ăsta, îl cinsteai pe omul de acolo și îi lăsai datele tale de contact”, povestește agentul imobiliar Daniel Dobre de la RENET – The Real Estate Network, un specialist cu o experiență bogată pe piața imobiliară.

Din vorbă-n vorbă, cei care vindeau aveau grijă ca anunțul lor să aibă cât mai multe „share-uri”, ca să ajungă la cât mai multă lume. Era, probabil, cel mai organic reach posibil. Dar cum făceai dacă voiai să cumperi ceva? Lucrurile erau și mai complicate.

„Și cei care voiau să cumpere se duceau și întrebau la florărie, la aprozar, la chioșcul de ziare, pentru că acolo erau oamenii care știau ce mișcă în zonă. Dacă nu găseai nimic, luai la pas cartierul, stăteai de vorbă cu vecinii, cu lumea de pe stradă”, explică Dobre. 

Procesul putea să dureze luni întregi. „Se mai întâmplau și neînțelegeri, era complicat. De exemplu, cumpărătorii băteau străzile, vorbeau cu oamenii și lăsau un număr de telefon sau o adresă. Dar informațiile se pierdeau. Un vecin afla că un alt vecin vrea să vândă și știa că a venit cineva să-l întrebe de un apartament de vânzare, dar nu îi mai găsea datele de contact. Și omul respectiv mai revenea, să zicem, după două luni: <<Aaaa, bine că ai venit, de când te aștept, ți-am găsit apartament>>. Și când mergeau la vecin, el vânduse apartamentul deja”, mai povestește Dobre.

Prima ediție a Anunțului Telefonic (1990), care cuprindea și anunțuri imobiliare
Prima ediție a Anunțului Telefonic (1990), care cuprindea și anunțuri imobiliare / sursa foto: arhiva online a publicației

Bătăliile pentru anunțurile din ziare și republicarea anunțului în era offline

Ușor-ușor, în peisaj au apărut anunțurile în ziare, iar drumurile fără vreo pistă clară prin cartiere s-au mai împuținat. Dar nici acolo situația nu era simplă. Se dădeau adevărate bătălii.

„Fiecare oraș avea ziarul sau ziarele sale de anunțuri, care apăreau o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de cum mergea piața. Și agenții imobiliari încercau să pătrundă în redacțiile astea, să aibă acces la anunțuri prin oamenii de la redacție, înainte ca ziarele să ajungă la chioșc”, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

„Multe anunțuri erau puse direct de proprietari, dar agenții aveau această practică, care se mai face și acum: luau anunțurile din ziar și le repostau, fără acordul proprietarilor. Practic le republicau ca ei să fie punctul de contact. Era o nebunie”, adaugă el.

Meseria de agent imobiliar nu era deloc plictisitoare, la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000. Dacă voiai să faci bani, trebuia să te lupți și să fii constant activ și atent. În birouri, aveau loc dueluri serioase și se făceau tactici bine gândite pentru a obține clienți.

Anunțuri imobiliare la ziar, în 1995
Anunțuri imobiliare la ziar, în 1995 / sursa: arhiva Anuntul.ro

„Agențiile mari aveau două sau trei zile pe săptămână când publicau anunțuri în ziare. Fiecare agent primea dreptul la un număr limitat de anunțuri pe care să le publice, în funcție de cum a performat săptămâna sau luna trecută. Anunțurile se dădeau întotdeauna pe un număr de telefon fix al agenției. Și erau multe situații în care agenții care n-aveau drept de publicare (pentru că nu făcuseră destule vânzări anterior) așteptau ca pisica după colț să plece colegii la vizionări și se postau lângă telefon, ca să răspundă la apelurile venite pe anunțurile postate de ceilalți agenți”, își amintește Daniel Dobre.

Și când zice că se postau lângă telefon, nu glumește: „Stăteau efectiv cu mâinile deasupra telefonului așteptând să sune. Practic așa ‘furau’ un client”, spune el.

Anunțuri imobiliare din ziarul Anunțul, 1990
Anunțuri imobiliare din ziarul Anunțul, 1990
„O altă modalitate de a găsi oameni care vindeau era să te duci pe teren, să vorbești cu administratorii de bloc, cu grupul de bătrâni de la fiecare scară, ei știau mereu cine ce vinde. Toți știau dacă a murit cineva recent”, explică Dobre. „Mergeam și ne ziceau „vezi că la Scara B, la etajul 5 a murit Argentina” și pac, ne duceam la ușă și vorbeam cu moștenitorii, îi întrebam dacă vor să vândă”.

Trecerea de la anunțurile din ziare la cele online

Pe la jumătatea anilor 2000, a început să se facă, treptat, trecerea de la anunțurile din ziare, la cele postate în mediul online. Internetul s-a răspândit destul de rapid în România, am beneficiat de o infrastructură foarte bună încă din primii ani. Știm, de altfel, că viteza Internetului românesc, comparativ cu cea din țările occidentale, e motiv de mândrie națională.

Aceste circumstanțe au favorizat și trecerea anunțurilor în online. Au apărut platformele dedicate anunțurilor imobiliare, iar Anunțul Telefonic, cel mai vechi ziar de anunțuri din România, a trecut și el în online prin platforma anunțul.ro.

„Tehnologia a ajutat foarte mult. Informația nu poate fi astăzi ascunsă, ea circulă foarte repede. Pentru agențiile imobiliare, apariția platformelor online a reprezentat o nouă oportunitate de marketing, iar cele deschise au îmbrățișat această idee, ceea ce a dus la o creștere fabuloasă”, spune Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro, site care s-a lansat în 2003, cu vreo 300 de anunțuri. Acum sunt peste 200.000 și peste un milion de utilizatori.

Anunțurile online au dus la o transparentizare extraordinară a pieței: „Complexitatea informației e complet diferită. La ziar, aveai un pătrățel de câțiva centimetri, un număr limitat de caractere. În online, poți să pui multe fotografii, poți să încarci clipuri video, schițe, tot felul de documente și să oferi mai multe detalii în scris. Găsești informații despre agentul imobiliar sau agenția care se ocupă de proprietate. Vezi pe Google Maps unde e apartamentul. În final, cred că cei care cumpără au ieșit cel mai avantajați din avansul tehnologiei”, spune Răzvan Cuc, președintele agenției imobiliare RE/MAX.

De exemplu, pe imobiliare.ro, în 2003, aproape jumătate din anunțuri nu aveau nicio poză. Acum, media e de 10 poze pe anunț.

Dar câștigați nu au fost doar cumpărătorii, ci și agenții și agențiile imobiliare, după cum spune Daniel Dobre: „O mare diferență a fost făcută de software-urile de gestionare a bazelor de date pe care le ofereau aceste platforme online”. Pentru jucătorii din piață, a fost o adevărată revoluție. Întregul proces de gestionare a clienților a fost îmbunătățit.

Sediul imobiliare.ro în 2003
Sediul imobiliare.ro în 2003 / Foto: arhiva platformei
„În 2003, aveam foi A4, niște dosare aranjate pe rafturi. Aveam dosarul cu garsoniere, dosarul cu două camere, cu trei camere. Apoi aveam dosarul cu clienți de garsoniere, dosarul cu clienți de două camere și așa mai departe. Când se umplea dosarul, se luau ultimii 10 clienți, se puneau deasupra și se punea foi noi. Trebuia să cauți informații în arhivă. Scoteai dosare pline de praf, era o nebunie”, povestește Dobre.

Așa că atunci când platformele online au venit cu un software de gestionare electronică a bazelor de date, agenții au văzut lumina de la capătul tunelului. Chiar dacă nu toți, inițial.

„Unora le-a fost teamă că le vor fi furați clienții. Dar o parte dintre noi am zis că e ceva fantastic. Acum o să avem toate proprietățile într-un singur loc. Cum aveai o proprietate, ea pleca instant pe portalurile respective. Nici nu aveai timp să fumezi o țigară, că te și suna cineva. Ceea ce a fost o revoluție pentru noi”, spune Dobre.

Există, însă, și dezavantaje când vine vorba de piața online. „Sunt situații în care un vânzător ia legătura cu 10 agenți imobiliari de la 10 agenții diferite și îi pune într-o competiție. El crede că așa proprietatea lui va fi mai expusă. Ce se întâmplă, însă, e că acea proprietate ajunge să fie repostată de agenți pe aceleași site-uri și atunci cumpărătorul devine confuz, nu înțelege de ce vede aceeași proprietate în locuri diferite și devine suspicios. Plus că fiecare anunț va cuprinde informații așa cum a considerat agentul să le prezinte, ceea ce duce la și mai multă confuzie pentru cumpărători”, explică Dobre.

@serbantrimbitasu Apartament de 4 camere SUB 65.000€🤯#5pasidebine #misiuneatiktok #tiktokro #tiktokromania #romania #bucuresti #realestate #imobiliare #fy #fyp #fypage #foryoupage #foryourpageromania #fyromania #devanzare #apartament #4camere #sector4 #brancoveanu #credit #banca #podcast #serbantrimbitasu #comision0 #trimbitasu #trimbitasuestate ♬ original sound – SERBAN TRIMBITASU

Anunțuri imobiliare pe Facebook și TikTok: viitorul sau doar un trend?

Odată cu explozia succesului platformelor online, din ce în ce mai multe persoane au început să caute sau, după caz, să posteze anunțuri și pe rețelele sociale. La început, prima oprire era Facebook,  acolo unde au explodat în popularitate grupurile de imobiliare.

„Prin 2010, după criză, a început că crească și social media treptat. Astăzi, Facebook și Google sunt canale importante pentru piața imobiliară, pentru producerea de lead-uri”, spune Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro. 

„Facebook cred că a venit ca o piață complementară, e vorba de o extindere a rețelei de prieteni. Dacă ai ceva de vânzare, mai întrebi și în stânga și-n dreapta, îți întrebi prietenii. E greu de estimat ce impact au aceste grupuri de imobiliare asupra numărului de tranzacții, dar ele pot fi platforme unde sunt promovate anunțuri”, adaugă el.

Daniel Dobre e mai hotărât când vine vorba de anunțurile de pe Facebook: „Sunt inutile pentru vânzare, dar foarte utile din punct de vedere SEO. Este un capitol important al expunerii proprietății pe piață. Postarea pe Facebook se face pentru a crește traficul pe site și, astfel, pagina anunțului crește în indexări pe Google. Grupurile de Facebook sunt pline de oameni care doar studiază și comentează, dar vor să vadă apartamentele. Așa că dau click. Așa că anunțul o să facă mai multe vizualizări și va apărea mai sus în căutările Google”.

@cristipriza 2 Camere 63.000-euro. #imobiliare #imobiliarebucuresti #agentimobiliar #fyp #fy #fyromania #misiuneatiktok #5pasidebine #callpriza #bettercallpriza #cristipriză #devanzare #2camere #brancoveanu #nituvasile #imobiliareromania #tiktokromania ♬ Dream – MZF/衍鹿

Cum vând case „influencerii imobiliari”

O platformă care devine tot mai interesantă în lumea imobiliarelor este TikTok. Cel mai cunoscut nume românesc de acolo, când vine vorba de imobiliare, e Șerban Trîmbițașu, care are aproape 300.000 de followers. El spune că vânzările i-au crescut semnificativ de când s-a apucat de TikTok. Cu siguranță ajută și că are studii de actorie și că prezintă apartamentele într-un stil care l-ar face și pe Dan Negru invidios. 

Răzvan Cuc de la RE/MAX consideră că, per total, Trîmbițașu poate să aibă un efect pozitiv asupra pieței de imobiliare: „E un meteorit apărut în ecosistemul ăsta, dar a avut succes rapid. Să nu uităm că el e actor de profesie, are niște abilități educate. Știe ce face. Și contribuie la educarea pieței, are destule materiale informative și ajută oamenii să înțeleagă niște lucruri importante despre piața imobiliară. Ajută că știe să prezinte informația. Având o portavoce mare, el reușește să mai educe piața”.

Dar nu e singurul. Pe TikTok au apărut din ce în ce mai mulți agenți imobiliari, iar unii creatori de conținut s-au și reorientat și au devenit agenți, cum ar fi Cristi Priză, cu aproape 100.000 de followers. 

E posibil ca viitorul imobiliarelor să fie pe TikTok? Chiar se vând apartamente acolo?

Daniel Dobre spune că au loc tranzacții și încă multe datorită TikTok, dar îl vede doar ca pe un trend care va dispărea la fel ca restul.

„Știu sigur că se vând apartamente pe TikTok. Acolo e relevant cât de multă vizibilitate ai. Ajută și să ai mulți followers și să fii cunoscut. Eu am colegi care fac tranzacții acolo și au adunat followers, pentru că au credibilitate. Așa că s-au promovat și au obținut expunere acolo. Cred că TikTok e și o ocazie bună să te promovezi pe tine. E un mediu care prinde foarte bine acum, pentru că ne-am învățat cu telefoanele în mână non stop, stai la semafor, te mai uiți pe TikTok să te deconectezi”, spune el.

„E și entertainment pentru mulți, sigur că da. E content. Dar la fiecare 1000 de oameni care îți văd clipul, poate dă unul like, intră altcineva pe TikTok și acum îi apare și lui apartamentul, pentru că prietenul lui a dat like, și așa mai departe. Informația circulă mult mai repede și cresc șansele să ajungă la cineva interesat”, consideră Dobre.

Ce vine după TikTok? Viitorul anunțului imobiliar

Însă nu e probabil să fie ceva pe termen lung: „Era o perioadă în care se vindea pe YouTube, am avut momente când mergea foarte bine LinkedIn, Facebook la fel. TikTok are succes acum și pentru că oamenii vor uita ce ai făcut pentru ei, dar nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă. Când te uiți la un clip pe TikTok, intri acolo să fii amuzat, să fii întreținut și dacă vezi un filmuleț de prezentare care te face să te simți bine, din care se face și un show, atunci te cucerește”.

E important, deci, ca informația să nu fie prezentată neapărat într-un mod serios, ci cât mai entertaining: „Prezentările serioase nu prind, trebuie să dai informație reală și utilă, dar într-un mod amuzant, altfel nu o să ai succes. Trebuie să știi să împachetezi informația acolo”, spune Dobre.

Așadar, după toate aceste transformări care ne-au dus de la anunțul din gură în gură, la cel de trei rânduri în ziar și până la anunțurile și tururile online, la ce să ne așteptăm în viitor când vine vorba de marketingul imobiliar?

„Eu cred că suntem la câțiva ani distanță de a ne pune niște ochelari virtuali și de a avea senzația că întrăm și vizionăm proprietatea. Asta va aduce și mai multă transperanță. În plus, cred că vom vedea un sistem de rating care validează calitatea serviciului oferit de agent sau agenție”, preconizează Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro.

„Va fi foarte importantă partea de fotografie și video. Și chiar tururile virtuale, care au devenit mai populare în pandemie. De asemenea, la proiectele noi care sunt încă în derulare, vedem din ce în ce mai multe materiale, care sunt un fel de tururi virtuale combinate cu randări, care îți arată în detaliu cum va fi apartamentul. Totul depinde de avansul tehnologiei”, crede și Răzvan Cuc.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Vlad Dumitrescu

E jurnalist din 2016, când a început să scrie despre cultură pentru feeder.ro. Ulterior, a mai scris despre politică externă la News.ro, despre sport la Eurosport, Lead.ro și ThePlaymaker.ro, iar la DoR a ținut newsletterul zilnic Concentrat, unde făcea un rezumat al celor mai importante știri ale zilei. Fan Manchester United și Boston Celtics, pasionat de wrestling, content creator la @despre.ce.vorbim pe Instagram.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x